Aktuelno

Euronews Centar: Snimci nasilja u školama preplavili medije – problem o kom je potrebno pričati ili izazivanje javnosti?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2022

-

22:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na internetu sve češće osvanu video snimci i priče s nasilnim sadržajem. Tako je nedavno Srbiju šokirao slučaj u Trsteniku, gde su učenici izmakli nastavnici stolicu i sve snimali. S jedne strane – zahvaljujući snimcima – nadležni mogu da reaguju. I društvo može da reaguje – da pogleda, protumači, podeli, lajkuje, osudi. S druge strane – neki snimci nasilja nastaju upravo da bi bili lajkovani i podeljeni, da izazovu reakciju javnosti.

U tom začarnom krugu, postoje žrtve, u stvarnom svetu. Gotovo svakog dana saznamo za novu žrtvu. Trenutno se i dalje govori o nastavnici iz Trstanika, s razlogom. Prošle nedelje na podu su završile sve one vrednosti koje su bile utkane u prosvetiteljsku profesiju. Nastavnica je za Euronews Srbija rekla da je teško posle slučaja psihički se oporaviti, ali i da joj mnogo znači podrška kolega.

A nisu problem samo snimci, koji se šire na društvenim mrežama. Programi televizija sa nacionalnom pokrivenošću puni su nasilja, a to ne samo da prolazi nekažnjeno, nego se i podstiče. 

O vršnjačkom nasilju, i o tome kako mediji prenose i komentarišu takav sadržaj, u emisiji Euronews Centar govorili su Dragan Popadić, profesor socijalne psihologije na Filozofskom fakultetu, Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija i Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvetnih randika Srbije.

Komentari (0)

Srbija