Društvo

Iza nasilja u školi u Subotici Tik-tok izazov: Krivična prijava protiv maloletnih nasilnika, dečaku odstranjena slezina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2022

-

15:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Policija u Subotici će po nalogu Višeg javnog tužilaštva podneti krivične prijave protiv dvojice četrnaestogodišnjaka zbog incidenta u osnovnoj školi "Sonja Marinković" u kome je teže povređen učenik osmog razreda, nakon čega je dečaku odstranjena slezina u bolnici.

U saopštenju PU Subotica navedeno je da će krivičnu prijavu protiv jednog četrnaestogodišnjaka podneti zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teška telesna povreda, dok će protiv drugog podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje.

Za trećeg dečaka (13) policija će izveštaj izveštaj proslediti tužilaštvu.

Učenik (14) koji je u Osnovnoj školi "Sonja Marinković" pretrpeo vršnjačko nasilje nakon koga mu je odstranjena slezina, oporavlja se u Subotičkoj bolnici nakon operacije. Njegovi roditelji najavljuju krivične prijave i ispisivanje iz škole, u kojoj s druge strane navode da su uradili sve što je bilo do njih, a da je u pozadini svega, prema rečima učenika, bio izazov sa tik-toka.

Dečak kome je odstranjena slezina se oporavlja

Dva dana nakon incidenta u školi, zbog kog je morao na operaciju, dečak (14)  izašao je sa Odeljenja intenzivne nege. Oseća se dobro, gladan je i dosadno mu je, što je dobar znak, kaže njegov otac. Neizvesno je, međutim, koliko će oporavak trajati, dok će posledice biti trajne.

"Načelnik hirurgije je naredio momentalnu, hitnu operaciju uz reči da nema šta da se čeka, tako da mu je slezina izvađena. Predstoji mu ceo život sa raznim virusima i prehladama, pod antibioticima", kaže za Euronews Srbija Dejan Kolar, otac povređenog učenika.

To je bio epilog događaja sa malog odmora u popodnevnoj smeni u ponedeljak. U incidentu zabeleženom nadzornim kamerama učestvovala su trojica učenika osmog razreda. 

"Video sam snimak, gde se jasno vidi. Prilazak sa leđa i povlačenje obe noge sa poda, pri čemu on pada na svoju ruku prema licu. Nije video napadača, došao je s leđa taj dečak. Osam godina su oni svesni problema što se mog sina tiče, ništa nisu uradili da bi sprečili bilo šta", priča Kolar.

Kaže da je neprijatne situacije sa kojima se njegov sin u školi suočavao prijavljivao, ali da je tek jedna pribeležena. Sada najavljuje da će i njega i ćerku ispisati iz škole "Sonja Marinković", a protiv odgovornih učenika i nadležnih u školi podneti krivične prijave.

Disciplinski postupak protiv učenika

Tim za borbu protiv nasilja Osnovne pkole "Sonja Marinković" sastao se dan nakon incidenta koji je okarakterisao kao treći nivo, odnosno najteži vid nasilja. Za to je, prema Zakonu, predviđeno i pokretanje disciplinskog postupka protiv učenika.

Euronews Srbija

 

Taj postupak podrazumeva pojačani rad sa učesnicima tog događaja i na kraju izricanje mera koje mogu biti ukor direktora, ukor nastavničkog veća i smanjena ocena iz vladanja, objašnjava direktor škole. On tvrdi i da učenici na početku nisu bili svesni da su uradili nešto pogrešno i opasno, "već da su događaj opisivali kao igru".

"Kada smo porazgovarali sa učenicima, čisto da vidimo šta se to desilo, učenici su smatrali da je to igra, čak su spominjali neki izazov na Tik-toku. Znači, nisu ozbiljno shvatali da njihova igra može da se pretvori u nešto više. Tek sutradan kada smo pozvali roditelje i u u prisustvu roditelja uzeli od dece izjavu, a tada su već znali šta je njihova igra izazvala, onda su shvatili ozbiljnost onoga što rade", priča Pajica Bašić, direktor OŠ "Sonja Marinković".

Navode roditelja da škola nije reagovala na ranije prijave, direktor odbacuje. 

"Ne sporim da je roditelj pričao sa učiteljicom ili sa odeljenskim starešinom i da su oni to rešavali, ali te prijave nisu dolazile do mene. Roditelj nije dolazio do mene kao direktora sa nekim pritužbama. Tako da ja pretpostavljam da je ono što su bile pritužbe rešavano u okviru odeljenja", naveo je Bašić.

Euronews Srbija

 

Škola je slučaj vršnjačkog nasilja prijavila policiji i Ministarstvu prosvete, a juče je u školi bila i prosvetna inspekcija. Prema rečima direktora, ovo je prvi drastičan slučaj nasilja sa kojim su se do sada suočili.

Ružić: Zgrožen sam nasiljem u Subotici

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas da je "zgrožen" vršnjačkim nasiljem u Subotici u kojem je  dečak ostao bez slezine.

On je naveo da se nasilje odigralo brzo.

"Očigledno da se nasilje odigralo u kratkom perodu. Dete koje je bilo predmet nasilja druge dece bilo je u strahu i nije reklo šta se desilo, kako je palo", rekao je Ružić.

Ministar je naveo da je opravdana srdžba i stav roditelja deteta.

"Da smo u startu znali o čemu se radi, medicinska nega bi bila brža", rekao je Ružić i dodao da je direktor škole postupio po svim protokolima.

Ministar je apelovao na roditelje da se svaki oblik nasilja prvo prijavi školi, a ukoliko škola ne reaguje Ministarstvu prosvete.

 

Komentari (0)

Srbija