Društvo

Sistem zakazivanja na skeneru: Pregled specijaliste u državnom zdravstvu nemoguća misija, uskoro bi moglo da se promeni

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/12/2022

-

12:55

Sistem zakazivanja na skeneru: Pregled specijaliste u državnom zdravstvu nemoguća misija, uskoro bi moglo da se promeni
Tanjug/Sava Radovanović, profimedia - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najava ministarke zdravlja Danice Grujičić da bi zakazivanje specijalističkih pregleda od 1. do 5. u mesecu moglo da ode u istoriju i da bi lekari iz bolnica i kliničkih centara trebali da daju termine tokom celog meseca obradovala je pacijente, ali i lekare u domovima zdravlja.

Novi sistem rada trebalo bi da zaživi već od 20. decembra. Trenutno da brzu dijagnozu ne može se računati u državnom zdravstvu, pacijenti su primorani da na pregled kod specijaliste u bolnicama ili kliničkim centrima čekaju više meseci pa i godinu dana. Oni koji na početku meseca "ne uhvate termin" primorani su da čekaju naredni mesec. A ni tada niko im ne može garantovati da će uspeti sa zakazivanjem. 

Lekari u domovima zdravlja kažu da trpe ogroman pritisak pacijenata. Navode da je pozitivna ideja da se zakazivanjem poštuje vreme pacijenata pretvorena u nešto sasvim suprotno - da je sada nemoguće doći do lekara specijaliste. 

Ministarka Grujičić svojom izjavom ohrabrila je i jedne i druge da će biti promena.

"Ne vidim zašto se ne bi zakazivalo preko celog meseca. Direktori ustanova moraju da obezbede da specijalisti odgovarajuće specijalnosti budu dostupni našim pacijentima", rekla je ministarka.

Ona je prethodnih dana održala sastanak sa svim direktorima klinika u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. 

A pregledi za koje u državnim ustanovama mora da se čeka, kod privatnika mogu da se obave odmah. Potreban je samo novac. Često ih obavljaju lekari koji pre podne rade u državnom, a popodne u privatnom sektoru.

Istraživanje Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu pokazalo je da su u poslednjih deset godina posete privatnim lekarima drastično porasle. Najveći trend rasta u Beogradu beleži se u specijalističkim službama, gde je broj prvih poseta porastao tri puta, a broj ukupnih poseta 2,4 puta. Tako je u 2011. godini kod lekara specijaliste u privatnu praksu bilo 347.824 pregleda, dok je u 2020. godini bilo 847.377, od toga obavljeno je 219.018 prvih pregleda.

Pacijenti: Ukinuti zakazivanje samo početkom meseca

Predsednik Foruma pacijenata Srbije Marko Milovanović kaže za Euronews Srbija kaže da bi za pacijente, posebno iz unutrašnjosti, bila "fantastična stvar" da se ukine zakazivanje samo početkom meseca i da neohodan termin mogu da dobiju kad god dođu kod lekara.

Tanjug/Dušan Aničić

 

"Jedan od naših predloga je bio da se to ukine. Na taj način olakšavamo posebno ljudima iz unutrašnjosti, koji dođu 12. u mesecu kod izabranog lekara i on ne može da im zakaže jer tada nema termina, te moraju da čekaju do 1. u mesecu. Pokazalo se u praksi da to nije održivo. Veliki broj ljudi ima problema sa zakazivanjem", naveo je on.

A baš zbog toga što se na dijagnostiku dugo čeka Forum pacijenata Srbije pokrenuo je kampanju "Nema čekanja". Oni su ukazali da nekada od prve sumnje na neku bolest do dijagnoze prođe i više meseci pa i godinu dana. Zbog toga ne čudi što se u Srbiji pacijenti sve češće sreću u odmakloj fazi bolesti. Kažu da je vreme za onkološke pacijente u Srbiji i dalje nepremostiv protivnik, jer se dešava da provedu više meseci u procesu dijagnostike, brojnih pregleda, konzilijuma, laboratorija, uputa, komisija...

Dr Dragica Jankov Vidačić, izabrani lekar u jednom domu zdravlja kaže da je raduje najava ministarke da se ne zakazuju termini samo početkom meseca i da bi na taj način bilo olakšano pacijentima, ali i njima.

"Pritisak je sa svih strana početkom meseca. Dešavalo se da određene klinike daju termije samo za određene dijagnoze. Uglavnom se to odnosilo na maligne i retke bolesti, a za ostalo nema prostora. Imali smo situacije da više meseci pacijentu ne možemo da zakažemo termin", kaže ona.

Oni koji imaju imaju novca odavno su digli ruke i šetanja od jedne ordinacije do druge u državnom zdravstvu. Problem je, navodi Jankov Vidačić, što sve manje pacijenata mogu da plate pregled kod privatnika, posebno kada na red dođu procedure kao što su kolonoskopija, gastroskopija, skener, magnetna rezonanca, koje su skuplje.

Lekari: Zakon jasno definisao normu

Lekari kažu da je zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju sve jasno definisao i da je potrebno samo da se primenjuje. Za sve specijaliste u bolnicama i kliničkim centrima neka vrsta norme je 30 ambulantnih pregleda nedeljno. Kada bi svi to poštovali i davali toliko termina, tvrde da čekanja ne bi bilo.

Zbog toga je važno, navode, i da se vide mesečni izveštaji na klinikama, koliko njih je ispunilo normu.

"Kada bi svi u državnom sektoru radili po normi ne bi bilo listi čekanja. Mi danas imamo u bolnicama po deset hirurga, a operiše samo dva. Pitanje je šta rade ostali", navela je Jankov Vidačić, koja je i potpredsednik Novog sindikata zdravstva Srbije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

A izabrani lekari u domovima zdravlja kažu i da se često dešava da i kda dobiju termin za pregled iz bolnice ili kliničkog centra se pacijenti ponovo vraćaju kod njih sa listom analiza koje treba da odrade. Dr Milica Nikolić Urošević, predsednica Udruženje za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Srbije - UZPIDOMS, kaže da je zakon jasan i da kompletnu dijagnostiku mora da obavi onaj ko je predlaže. Lekar u domu zdravlja, navodi, ne može pacijenta da uputi na neku dijagnostičku metodu koja se radi van primarne zdravstvene zaštite. Pacijenti su tako primorani da je rade kod privatnika.

Napominje da se na početku svakog meseca u domovima zdravlja stvaraju bespotrebne gužve kako bi se dobio termin.

"Zakazivanje je besmisao ukoliko nije u periodu kada je potrebno. Šta pacijentu koji ima problem znači ako mu se zakaže pregled za 15 dana, mesec ili dva? Ako pacijent ima problem onda on mora da bude rešen u najkraćem periodu", pojasnila je Nikolić Urošević.

Dijagnostika, navodi, u državnom zdravstvu nije dostupna pacijentima. Smatra i da su na taj način obesmišljeni preventivni pregledi koji su uvedeni za ranu dijagnostiku karcinoma. Kao primer navela je karcinom debelog creva, gde pacijent sa sumnjum na tu tešku bolest lekari opšte prakse prvo moraju da "uhvate" termin kod interniste, koji onda pacijentu zakazuje termin kod gastroenterologa. 

Nikolić: Čekanje ne bi smelo da bude duže od 24 sata

"To je apsurd. U izjavama ministarke mogli smo da čujemo da će se sve to sada biti kontrolisano. Sa ovolikim brojem specijalista u bolnicama niko ne bi trebao da čeka duže od 24 sata, ni jedan pacijent. Neko treba samo da kontroliše koliko su tertmina dali. Svaki lekar nedeljno treba da obavi 30 pregleda. Nedopustivo je da pacijent kaže da se doktor nije pojavio u 8 kada počinje rad ambulante, već dođe u 12 sati. Zamislite domove zdravlja da lekar ne dođe do 12 sati, to bi bio kolaps", navela je ona.

Smatra da je vreme da se prekine sa ovakvom praksom i da direktori ustanova odgovore zbog čega nema termina.

"Zašto na urologiji nema termina za zakazivanje, prvi slobodan je sledeće godine. Zašto je u Institutu za reaumatologuiju prvi slobodan termin posle 20. januara. U svakoj kući odgovoran je gazda, a gazda je u ovom slučaju direktor klinike", navela je ona.

Mnogi smatraju da je glavni izvor problema što je lekarima omogućeno da rade u državnoj i privatnoj praksi, te da je to često izvor korupcije. Na početku mandata ministarka Grujičić više puta je govorila da lekari moraju da izaberu da li će raditi u državnom ili privatnom zdravstvu. Za one koji se odluče za državno, navela je ona, mora se pronaći način da se plate povećaju. 

Komentari (1)

Pera

10.12.2022 13:49

U domu zdravlja u Majdanpeku, doktorka opste prakse vec godinama (da ne kazem decenijama) dolazi na posao u 9, a zavrsava sa poslom u 12.u to uspe da udene i pauzu. I to prolazi tako jer niko od mladjih nece da dodje da radi u provinciji, pa po toj logici trebamo da joj budemo i zahvalni sto dolazi i u 9.

Srbija