Društvo

Grujičić: Predložila sam da se smeni direktorka klinike Laza Lazarević, ali odluku o tome donosi Vlada Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2022

-

11:38

Grujičić: Predložila sam da se smeni direktorka klinike Laza Lazarević, ali odluku o tome donosi Vlada Srbije
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je ona predložila da se smeni Ivana Stašević Karličić, sadašnja direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", ali da samo Vlada Srbije može da donese takvu odluku.

Ministarka je podsetila da je činjenica da su 23 lekara napustila Kliniku Laza Lazarević, a nakon što je Ministarstvo zdravlja analiziralo sve, upućen je predlog da se smeni sadašnja direktorka te ustanove Ivana Stašević Karličić.

"Pošto smo sve izanalizirali u ministarstvu, ja sam kao resorni ministar predložila da se ona smeni. Međutim, ne mogu ja da je smenim pošto je to tercijana ustanova nju smenjuje Vlada Srbije. Kada će to biti, da li će biti, ne znam. Predložila sam da se promeni i Upravni odbor, jer skoro svim upravnim odborima je prošao mandat. Govorim o više zdravstvenih ustanova", rekla je Grujičić na TV Pink.

Ona je pohvalila radnike i sindikat, kao i sam način organizovanja protesta, odnosno štrajka u toj ustanovi. 

"Moram da priznam da su sindikati u Lazi pokazali jedan visok nivo svesti. Oni su protestvovali ustvari u vreme kada ne rade, i jednostavno su smatrali da ne mogu više da izdrže takav način rukvođenja klinikom", rekla je ministarka. 

Direktori mnogih zdravstvenih ustanova su godinama u statusu vršilaca dužnosti, ističe ministarka, i naglašava da je to bila velika primedba i Revizorne komisije, te da bi to uskoro moralo da se reši. 

"To ćemo morati da menjamo, raspisivaćemo konkurse, tamo gde su se pokazali kao dobri rukovodioci ostaće, a ove dalje ćemo možda i menjati. Nije loše da čovek bude v.d. šest meseci da se vidi da li on može nešto da uradi za taj period", rekla je Grujičićeva. 

Ministarka je na kraju ocenila da je u situaciji koja se dešava sa klinikom Laza Lazarević dobro to što su pacijenti ostali na prvom mestu. 

"Ono što je dobro u celoj situaciji u Lazi je da su i direktorka i sindikati uvek deklarativno rekli da su im pacijenti najvažniji i da posao ne može da trpi. Tu je bilo svačega, i nekih vanstadardnih usluga, ali videćemo o čemu se tu radi", zaključila je ministarka. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija