Društvo

Od 676 beba koje su primile fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, svoje doze primilo 604

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2022

-

11:27

Od 676 beba koje su primile fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, svoje doze primilo 604
Od 676 beba koje su primile fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, svoje doze primilo 604 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja saopštio je danas da je ukupan broj dece mlađe od godinu dana koja bi trebalo da budu vakcinisana BCG vakcinom 676, a da su vakcinu do sada primile 604 bebe.

"Privremene kontraindikacije imalo je 30 beba", navodi se u saopštenju.

Od ukupnog broja u Beogradu vakcinisano je 514 dece, a 90 van glavnog grada. Ukupno je zakazano 13 termina, a roditelji 26 beba koji još nisu zakazali ponuđeni termin, obavešteni su još jednom da to mogu da učine.

Ministarstvo je podsetilo da deca mogu biti vakcinisana BCG vakcinom sve dok ne napune godinu dana.

Podsetimo, u GAK Narodni front 676 beba umesto BCG vakcine primilo je fiziološki rastvor. Do zabune je došlo jer je promenjen proizvođač, umesto Torlakovih za vakcinaciju beba protiv tuberkuloze nabavljene su su bugarske vakcine.

Kod Torlakovih vaktivna aktivna supstanca i rastvarač su išli zajedno u jednom pakovanju, dok je kod bugarskih vakcina razdvojeno. Medicinska sesta mislila je da je u bočici kompletna vakcina, međutim bio je samo rastvarač, fiziološkki rastvor.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija