Aktuelno

Tužilaštvo primilo informacije, utvrđuje ima li krivičnog dela u slučaju beba koje su primile fiziološki rastvor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2022

-

14:11

Tužilaštvo primilo informacije, utvrđuje ima li krivičnog dela u slučaju beba koje su primile fiziološki rastvor
Tužilaštvo primilo informacije, utvrđuje ima li krivičnog dela u slučaju beba koje su primile fiziološki rastvor - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu prosledilo je izveštaj o dešavanjima u GAK "Narodni front", kada je 600 beba umesto BCG vakcine dobilo fiziološki rastvor, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kako bi se utvrdilo da li ima obeležja krivičnog dela nesavesnog rada. 

"Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je krajem oktobra, nakon vanredne konferencije za novinare ministarke zdravlja Danice Grujičić, formiralo predmet i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Prvom odeljenju Uprave kriminalističke policije radi provere navoda da je u porodilištu GAK Narodni front 600 beba umesto BSG vakcine primilo fiziološki rastvor", navodi se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Dodaju da su nakon prispeća izveštaja i njegovog razmatranja, predmet uputili Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kako bi se utvrdilo da li se u radnjama zaposlenih u GAK “Narodni front”  stiču obeležja krivičnog dela nesavestan rad u službi iz čl. 361 Krivičnog zakonika ili nekog drugog krivičnog dela iz stvarne nadležnosti tog tužilaštva.

Umesto BSŽ vakcine, 600 beba u GAK Narodni front u Beogradu dobilo je fiziološki rastvor.

Do propusta u najvećem porodilištu u Srbiji je došlo jer se bugarska BCG vakcina, koja se sada koristi drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korištena - kod Torlakovih vakcina zajedno u pakovanju su išli aktivna supstanca i rastvarač. Kod bugarske aktivna supstanca i rastvarač (fiziološki rastvor) idu odvojeno. Tako je medicinska sestra zadužena za vakcinaciju dece mislila da je rastvarač kompletna vakcina. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija