Društvo

Porodici Spasov su rekli da je rešenje za Batu dom, ali su oni izabrali drugi put – "Morali smo da promenimo pogled na život"

Komentari

Autor: Dragana Savić/Euronews Srbija

02/07/2021

-

18:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izveštaj nevladinih organizacija o tretmanu u domovima za decu sa smetnjama u razvoju izazvao je burne reakcije u Srbiji. Minisarka Darija Kisić Tepavčević najavila je da neće stati dok ne proveri svaku stavku iz izveštaja o socijalnim ustanova, a Euronews Srbija je proveravao kakva je podrška potrebna porodicama kako ta deca ne bi jednog dana bila smeštena u dom.

Priča o porodici Spasov samo je jedna od brojnih u Srbiji. Bata - mlad, duhovit, sportista, muzičar i jugonostalgičar, od malena je učio sve što i druga deca, da hoda, priča, jede i zajedno sa tim se borio za život. Sa njim je rame uz rame učila i sazrevala i njegova majka Anica.

"Ja sam inače i hemičar pa nekako postoji ta teorija verovatnoće, Gauseva raspodela, da prosto šta god mi radili desiće se i onaj plus i onaj minus. Meni je život podelio te karte i to je ono s čim ja raspolažem i onda ćemo se boriti da od toga napravimo nabolji mogući život", priča Anica.

Iako su prognoze i brojevi bili neumoljivi kada je u pitanju život sa tuberoznom sklerozom, Anica kaže da nije dozvolila da je porazi statistika.

"Došlo je vreme za školu i prvi moj šok je bio taj što su oni rekli da on ne može da ide u školu s obzirom na to da ima tu višestruku ometenost. Tu sam se bila jako razočarala, pitala sam se šta je rešenje, rekli su - dom. Biće on pažen, kažem kakav je program, ko radi i kako radi, kakve su perspektive - nisu znali odgovor", napominje Anica.

Odgovor su morali da traže sami – putovanja, edukacija, neumorno čitanje medicinskih knjiga u kojima je Anica o Batinom problemu uspevala da nađe samo u fusnotama, baš kao i u životu.

"Ono što sad iz ove perspektive vidim to je najveća potreba da neko pruži podršku porodici, da ona u svakom trenutku zna na koga može da se osloni. Onaj koji pruža podršku, mora da bude edukovan na drugi način, a mi to nismo promenili", napominje Anica.

Ono što ova porodica jeste promenila to je pogled na život. Kako kaže Batin omiljeni Balašević "dodali su svetu malo boje" i naučili da sistem, roditelj i dete nisu suprotstvaljeni već samo treba da nauče "da plešu utroje".

"Da, nekad neko nekog nagazi, naljuti se, ali svi se, kažem, pomirimo, jer znamo zašto to radimo i šta nam je cilj", navodi Anica Spasov.

"Roditeljima od prvog dana potrebna podrška"

Jasmina Mihnjak, iz Udruženja Bebac, izjavila je gostijući na Euronews Srbija da je roditeljima dece sa smetnjama od prvog dana potrebna adekvatna podrška. Naglašava da je "žalosno" da u socijalnim institucijama već nisu napravljene provere koje sada najavljuje ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Da podsetimo, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da neće stati dok ne proveri svaku stavku i svaku tvrdnju iz izveštaja Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom da se u pojedinim ustanovama za smeštaj dece i mladih sa smetnjama u razvoju, deca sistematski zlostavljaju.

Mihnjak objašnjava da roditelji naprave izuetno tešku odluku ukoliko odluče da dete sa smetnjama smeste u dom.

"Motivacija roditelja zašto se odluči da ostavi svoje dete, to je izuzetno teško za svakog roditelja i to je jedna ogromna odluka koju roditelji donose i nije im lako u tome. Zašto ipak prevagne institucija jeste zato što oni negde misle da će u instituciji ta deca dobiti pomoć koju oni ne mogu da im pruže. Roditelji se plaše šta ako to dete u toku noći mu se desi nešto, a nisu dovoljno obučeni", napominje ona.

Euronews TV

Kako naglašava, roditeljima je od prvog dana važno da im se pruži adekvatna podrška. Kako kaže, ti roditelji treba u svakom trenutku da znaju kome da se jave, da u svakom trenutku imaju dostupne stručnjake koji će im pomoći.

Dodaje da ukoliko deca nemaju biološke roditelje, deca mogu da budu isključivo u onim hraniteljskim porodicama koje su pripremljene za rad sa decom sa smetnjama u razvoju.

"Takvih hranitelja je jako malo. Potrebna je obuka svih hraniteljskih porodica kako i na koji način da postupaju sa ovom decom", navodi on.

U vezi sa najavom ministarke Darije Kisić Tepavčević da će organizovati tim kako bi se obišče te institucije Minjak napominje da je "žalosno što to dosad nije učinjeno".

"Pozivam sve građane da kada imaju priliku i kad su otvorene te institucije za posetu da odu da vide, to su sugrađani, ne treba da zatvaraju oči pred njima. Niko od nas ne treba da žmuri i da kaže eto smestili smo tamo tu decu i to ne postoji, ta deca postoje", naglašava ona.

Mihnjak je takođe govorila o tome da je Skupština Srbije usvojila Izmene zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Izmenama će majke dece sa invaliditetom imati pravo na naknadu zarade, ali i novac za tuđu negu i pomoć. Usvojena je i odluka koja će garantovati minimalnu naknadu porodiljama tokom prva tri meseca bebinog života.

Komentari (0)

Srbija