Društvo

Kisić Tepavčević: Neću stati dok ne proverim svaku tvrdnju iz izveštaja

Komentari

Autor: FoNet

01/07/2021

-

21:13

Kisić Tepavčević: Neću stati dok ne proverim svaku tvrdnju iz izveštaja
Kisić Tepavčević: Neću stati dok ne proverim svaku tvrdnju iz izveštaja - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da neće stati dok ne proveri svaku stavku i svaku tvrdnju iz izveštaja Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom da se u pojedinim ustanovama za smeštaj dece i mladih sa smetnjama u razvoju, deca sistematski zlostavljaju.

Ona je za Dnevnik RTS rekla da je poseta Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom sprovedena u saradnji sa Ministarstvom 29. oktobra 2019. godine, potpisan je sporazum i predstavnici Ministarstva su takođe bili u tom monitoringu i tom prilikom je osam ustanova imalo jednodnevnu posetu.

"Tom prilikom nije bilo nijedne pritužbe, nijedne prijave konkretne koja je zahtevala urgentnu reakciju i do ovog izveštaja nismo imali nijednu povratnu reakciju", kazala je Kisić Tepavčević i istakla da uvek odgovaraju oni za koje se utvrdi da su počinili neke nepravilnosti.

"Ovo je nešto što što je pre dve godine bila nadzorna poseta i prateći izveštaj. Ja sigurno neću stati dok ne proverim svaku stavku i svaku tvrdnju iz tog izveštaja i ponovo ne posetim sve ove ustanove, to budite ubeđeni", poručila je Kisić Tepavčević.

Naglašava da je svaka vrsta eksterne posete i svaka vrsta aktivnosti koja ima za cilj poboljšanje sistema socijalne zaštite uvek dobrodošla.

Ukazala je da su inspekcijski nadzori u sistemu socijalne zaštite stalni i kontinuirani i prosečan broj tih inspekcijskih nadzora, kako redovnih tako i vanrednih, na godišnjem nivou je oko 300.

Prema njenim rečima, takve ustanove predstavnici Ministarstva obilaze na nedeljnom nivou pre svega kako bi videli uslove života i kvalitet života dece i zaposlenih u tim ustanovama.

"U ponedeljak smo bili u Centru za dnevni boravak dece sa invaliditetom u Kruševcu i te posete su vrlo jednostavne sa aspekta da vidite kakvi su efekti rada zaposlenih. Deca su iskrena, deca ne znaju da kriju, na osmesima dece vi možete da vidite i da pročitate sve. Vi vidite se ta deca smeju, da žele da vam nešto kažu, da vas dodirnu, zagrle i da vam nešto poklone", kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da sigurno u sistemu socijalne zaštite nije sve idealno i da zahteva još mnogo poboljšavanja kapaciteta, istakavši da se upravo ide tim putem.

Navodeći da je sazvala sastanak sa autorima izveštaja, Kisić Tepavčević je rekla da su se praktično složili u svim aspektima kada je u pitanju željeni pravac razvijanja sistema socijalne zaštite.

"Ja sam odmah predložila da zajedno oformimo tim i da zajedno posetimo sve ove u ustanove i da ukoliko bilo ko uoči bilo kakvu nepravilnost to prijavi i da delujemo odmah", navela je Kisić Tepavčević. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija