Društvo

Radna grupa ispitaće navode izveštaja "Zaboravljena deca Srbije" – Ministarstvo kaže da nema torture, NVO traže da se deca izmeste iz domova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2021

-

20:05

Radna grupa ispitaće navode izveštaja "Zaboravljena deca Srbije" – Ministarstvo kaže da nema torture, NVO traže da se deca izmeste iz domova
Radna grupa ispitaće navode izveštaja "Zaboravljena deca Srbije" – Ministarstvo kaže da nema torture, NVO traže da se deca izmeste iz domova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izveštaj "Zaboravljena deca Srbije", koji govori o lošim uslovima, zanemarivanju i zlostavljanju dece se smetnjama u razvoju u ustanovama socijalne zaštite, izazvao je veliku pažnju. Ministarstvo rada negira navode iz izveštaja i traži konkretne dokaze, a organizacije koje su pisale izveštaj poručuju da je rešenje problema deinstitucionalizacija i izmeštanje mladih iz ustanova. 

Posle objavljivanja izveštaja, predstavnici Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja sastali su se predstavnicima organizacija koje su ga pisale. Posle sastanka je najavljeno da će 10. jula biti osnovana radna grupa koja će ispitati navode iz izveštaja. 

Iste nevladine organizacije pre 14. godina ukazale su na loše uslove u domovima u kojima borave deca i mladi bez roditeljskog staranja. Posebno potresne bile su fotografije iz doma u Kulini u doma u Stamnici.

Maja Popović iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) kaže da je posle izveštaja te organizacije iz 2007. godine o stanju u domu u Kulini bilo reakcija države, i da su deca izmeštena u male domske zajednice.

Ona je navela da priča o ulaganju u infrastrukturu i obnovu objekata institucija socijalne zaštite  nije pravi put za rešavanje problema, već da se mora ići ka deinstitucionalizaciji – izmeštanju dece i mladih iz ustanova.

"Tražili smo na jučerašnjem sastanku ministarkom (Darijom Kisić Tepavčević), da se zaustavi dalje ulaganje u infrastrukturu, da se sav novac usmeri na podršku roditeljima i da deca ostanu u porodici. Nijedno dete ne zaslužuje da živi u domu", rekla je Maja Popović za Euronews Srbija.

Euronews Serbia

Ona je navela da je važno da deca ostaju u porodici i da se mora više raditi na toj podršci, ali i da hraniteljske porodice jesu opcija i da se na jačanju hraniteljstva u Srbiji dosta uradilo.

"Što se tiče dece sa invaliditetom tu ne možemo da se pohvalimo rezultatima deinstitucionalizacije", rekla je ona. 

Istakla je i da su imali potpisan sporazum o saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pre nego što su krenuli u obilazak domova, da je jedna od klauzula tog sporazuma bila da se ne pominju imena ustanova i da se korisnici ne fotografišu.

Prilikom posete domovima, kako kaže, bila je prisutna i inspekcija ministarstva.

Zekavica: Nije sve idealno, ali tvrdim da zlostavljanja nema

U radnoj grupi koja će ispitati navode iz izveštaja viće predstavnici resornog ministarstva i nevladinih organizacija, najavila je pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Biljana Zekavica.

Ona je za Euronews Srbija najavila da će radna grupa obići sve ustanove u kojima borave deca sa smetnjama u razvoju kako bi se uverili kakvo je pravo stanje.

"Daleko od toga da je u ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite sve idealno, ali odgovorno tvrdim da zlostavljanja, zanemarivanja i torture nema", rekla je Zekavica za Euronews Srbija.

Euronews Serbia

Ona je navela da je juče Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od nevladinih organizacija tražilo da dostave konkretne činjenice u kojim ustanovama se šta konkretno dešava.

"Nama je potrebno da imamo konkretnu informaciju u kojoj ustanovi se dešava zlostavljanje i zanemarivanje, jer to su teški prekršaji u sistemu socijalne zaštite i neophodno je po njima urgentno postupati. Mislimo da takve tvrdnje moraju da budu zasnovane na činjenicama, a ne na onome šta je neko rekao, na osnovu nečijeg subjektivnog doživljaja", naglasila je ona.

Napominje da se i nevladine organizacije i ministarstvo zalažu za deinstitucionalizaciju, da su prethodnih godina ostvareni dobri dezultati u deinstitucionalizaciji ustanova dece bez roditelja, ali da "nisu ni blizu dobri rezultati kada su u pitanju deca sa smetnjama u razvoju i odrasli sa intelektualnim teškoćama".

Kako je istakla, za potpunu deinstitucionalizaciju nedostaju usluge u zajednici i veća podrška kako bi deca ostala u porodici.

"Još uvek nema dovoljno raznovrsnih usluga u lokalnoj zajednici. Kanada jedina zemlja koja je završila sa deinstitucionalizacijom i njihov proces trajao je 30 godina", rekla je ona.

Direktorka doma u Veterniku: Konstantno nas nadzire inspekcija

Ekipa Euronews Srbija posetila je dom u Veterniku gde je trenutno smešteno 495 korisnika. Kako javlja reporter sa terena, u toku su građevinski radovi koji traju od februara prošle godine.
Od ukupno četiri paviljona, koliko postoji u domu, tri su potpuno renovirani a u jednom su u toku radovi.

Za ulazak ekipe u dom u Veterniku bila je potrebna dozvola resornog ministarstva, a posetili su paviljone A1 i A2, muški i ženski, gde su smešteni starije osobe sa mentalnim smetnjama.

Ekipa nije ušla u paviljon gde smeštene osobe sa fizičkim invaliditetom i nepokretni, uz obrazloženje uprave da tamo ne mogu zbog epidemiološke situacije. Nisu ušli ni u stari paviljon gde su radovi u toku i gde je moguće jedino videti u kakvim su uslovima boravili korisnici. Ekipi su rekli da nije bezbedno da tamo uđu jer se rade elektroinstalacije.

Euronews Serbia

U renoviranim paviljonima sobe su identične, svaki paviljon ima ambulantu, imaju dnevni boravak, organizuju se radionice. O 495 korisnika brine 280 zaposlenih, a u upravi kažu da je to dovoljno.

Direktorka  doma Veternik Ana Vila rekla je za Euronews Srbija da u redovima izveštaja nevladinih organizacija nije prepoznala dom u Veterniku.

Tvrdi da u tom domu nema tortute i zlostavljanja. Napominje da su 2019. godine imali posetu Zaštitnika građana, da je njegov izveštaj bio pozitivan, kao i da ih konstantno nadzire inspekcija pokrajinskog sekretarijata.

Šta piše u izveštaju?

U izveštaju NVO Disability Rights International (DRI) i Inicijative za prava osoba sa invaliditetom (MDRI-S), koji je objavljen pre nekoliko dana dana, navodi se da deca i mladi sa smetnjama u razvoju u institucijama socijalne zaštite u Srbiji borave u veoma lošim uslovima, da su zanemarivani i da nemaju adekvatnu negu.

Piše da u domu gde su deca sa cerebralnom paralizom mališani leže u metalnim krevecima sa visokim rešetkama – "koji praktično funkcionišu kao kavezi za decu koja ne mogu samostalno da se kreću".

Istraživači kažu da je smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine bio preplavljujući u jednoj ustanovi.

Ukazuju i da su žene podvrgnute prinudnoj kontracepciji, kao i da su deca i odrasli smešteni često u istim ustanovama.

Komentari (0)

Srbija