Društvo

Kisić Tepavčević: Tri komisije utvrdile da je situacija u ustanovama socijalne zaštite u skladu sa standardima

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2021

-

19:00

Kisić Tepavčević: Tri komisije utvrdile da je situacija u ustanovama socijalne zaštite u skladu sa standardima
Kisić Tepavčević: Tri komisije utvrdile da je situacija u ustanovama socijalne zaštite u skladu sa standardima - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Komisije Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu, Zaštitnika građana i Saveta Evrope obavile su nadzor rada ustanova socijalne zaštite u kojima su smeštena deca i odrasli sa smetnjama u razvoju i sve tri su pokazale da je situacija u skladu sa standardima, izjavila je danas ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčevićeva je to rekla za Tanjug nakon sastanka s predstavnicima Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, u čijem izveštaju su iznete tvrdnje o zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, a tokom kojega je inicirala formiranje stručnog tima koji će te navode proveriti.

Tanjug

"Ministarstvo obavlja stalne, redovne i vanredne inspekcijske nadzore, u proseku oko 300 godišnje. Zbog kovida njihov broj je bio redukovan na 167. Nismo uočili nikakve veće probleme i kada je u pitanju rad tih institucija, i rad zaposlenih i uslovi za smeštaj", rekla je ona i dodala da je Incijativa na probleme mogla da ukaže još 2019. godine, kada je izvršila monitoring na osnovu kojega su izneli te tvrdnje.

Kisić Tepavčevićeva je dodala da su svesni i pored ta tri izveštaja koji ukazuju da je sve u okvirima standarda da ipak uvek može i mora bolje.

Zaštitnik građana obavio više poseta od početka godine

Prema njenim rečima, i Zaštitnik građana je od početka godine obavio više poseta i kontrola institucija i uočio da one ne pokazuju veće nepravilnosti.

"Komisija Komiteta Saveta Evrope je u martu takođe izvršila nadzor ustanova i njihov izveštaj ne ukazuje ni na kakve nepravinosti", rekla je ministarka koja je inicirala formiranje stručnog tima za kontrolu.

Predstavnici Ministarstva i Inicijative će ponovo obići ustanove, ustanoviti situaciju i izneti konkretna rešenja za poboljšanje položaja korisnika, rekla je ona i dodala da će biti uključena i treća nepristrasna strana.

"Grubo je reći i treća strana jer smo svi na istoj strani jer imamo isti cilj, povećanje kvaliteta života osoba sa mentalnim invaliditetom", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ministarka je podsetila da su predstavnici Inicijative naglasili da su primetili da su od 2007. godine jasna i vidljiva materijalno-finansijska ulaganja u objekte tih ustanova, ali da ta ulaganja nisu pratila i razvoj usluga u lokalnoj zajednici, pošto je cilj da se što manje smešta u ove ustanove, a da se što više socijalno integrišu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija