Društvo

Junski toplotni talasi su iza nas, a meteorolozi otkrivaju kakvo nas vreme očekuje u julu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2021

-

08:08

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dva toplotna talasa u Srbiji krajem juna, prema prognostičkim modelima, očekuje nas i vreo jul, sa čestim i dugotrajnim toplotnim talasima, navodi meteorolog i urednik vremenske prognoze Euronews Srbija Milena Lazarević.

Ipak, ne očekuje se da temperature tokom ovog meseca budu iznad 35 stepeni, što je prethodne nedelje bio slučaj. Srednja maksimalna dnevna temperatura u julu kolebaće se oko 30 podeljka.

I prema mesečnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) maksimalna dnevna temperatura neće prelaziti 35 stepeni Celzijusa, dok će najniža biti do 17 stepeni.

Euronews/Printscreen

 

Takođe, noći i jutra biće znatno prijatniji nego što je to bilo krajem prošlog meseca, tokom toplotnog talasa. Budićemo se uz vrednosti od oko 16, 17 stepeni Celzijusa.

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je da temperature neće ići preko 37 stepeni Celzijusa, te da se oko 9. jula očekuje blago osveženje, dok će nakon 13. u mesecu pad temperature biti još osetniji.

"To je ipak period koji je daleko van pouzdanog opsega prognoze ,a modeli se još 'bore' sa konačnom simulacijom za ponedeljak, 5.7.", naglašava Čubrilo u svojoj objavi.

Padavine u deficitu

Kada je reč o padavinama, one će tokom ovog meseca biti u deficitu, te poljoprivrednici treba da se pripreme za sušu.

Prognozirana količina padavina je 39 milimetara.

Zbog visokih temperatura, trebalo bi voditi računa o redovnoj hidrataciji, kao i zaštiti od sunca.

Trenutno je stepen UV zračenja u Srbiji od pet do devet.  Između šest i sedam, zračenje se kategorše kao visoko, a od osam do 10 kao vrlo visoko.

Kako savetuju lekari, tokom leta bi trebalo izbegavati kretanje bez preke potrebe između 10 i 16 časova, a preporučuje se i nošenje svetlije garderobe i flašice vode.

Komentari (0)

Srbija