Društvo

Škodrić u poseti porodici Vukas: Dve sreće zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, ove godine u proces ušlo 8.500 parova

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

18:26

Tanjug • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Šestogodišnja borba za potomstvo, pre četiri godine najzad je unela dugo očekivanu radost u porodicu Vukas.

Tada su putem vantelesne oplodnje, o trošku države, iz prvog pokušaja, dobili sina Bogdana. Sreća im se ponovo osmehnula kada su, iz drugog puta, na isti način povećali broj članova, dobivši sada šestomesečnu Viktoriju. 

"Šest godina nismo znali u čemu je problem, išli smo od klinike do klinike i čekali na prvo dete. Presrećni smo sada. Svima koji se suočavaju sa istim problemom kao mi bih rekla da ne odustaju. Koliko god izgledalo teško i komplikovano, vredi. To je ono za šta se živi. Deca su nam sve na svetu", kaži roditelji Milena i Milorad Vukas.

Tanjug/video

 

Radojević Škodrić je reka da je država u proteklom periodu maksimalno proširila prava za sve one koji se odlučuju na vantelesnu oplodnju, te je u poslednje tri godine, pored Izraela, jedina zemlja na svetu koja daje ovoliki obim prava. 

To se ogleda, kako je navela, u neograničenom broju pokušaja VTO o trošku države za prvo dete, neograničenom broju zamrzavanja reproduktivnog materijala, kao za prvo tako i za drugo dete, povećan je broj pokušaja dobijanja drugog deta sa dva na tri pokušaja, uvedena je i mogućnost dobijanja drugog deteta o trošku države, bez obzira da li je prvo dobijeno vantelesnom oplodnjom ili prirodnim putem. 

Podseća da su veoma važni pomaci učinjeni i u tekućoj godini.

"Ove godine smo proširili starosnu granicu za vantelesnu oplodnju na 45 godina, a uveli smo i pravo za muškarce koji imaju azospermiju. Poslednja novina je mogućnost uvoza reproduktivnog materijala o trošku države, kako za one koji imaju do 45 godina, tako i za sve ostale koji su stariji od 45 godina, s tim da se procedura tada obavlja o njihovom trošku", rekla je Radojević Škodrić.

Ona je dodala da je sklopljen ugovor sa bankom iz Španije i sa jednom od najpoznatijih banaka u Danskoj, a da se uskoro očekuje i ugovor sa Češkom.

"Od 10. decembra, od kada je počeo proces vantelesne oplodnje sa uvozom reproduktivnog materijala u našoj zemlji, do sada se ukupno javilo 350 kandidata. Od toga je 90 parova, a 10 singl majki", kazala je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić.

Tanjug/video

 

Kako je navela, na vantelesnu oplodnju je do sada u 2022. godini, upućeno 8.500 parova, što je za 1.500 parova više nego u istom periodu lane. 

"Svi koji ispunjavaju stručne kriterijume za ovaj proces ostvarivanja potomstva, odmah u isti i ulaze, budući da lista čekanja ne postoji", dodala je Radojević Škodrić.

Direktorka RFZO je porodici Vukas poželela sve najbolje u narednoj godini i uručila im prigodne poklone.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija