Društvo

Pet žena u programu vantelesne oplodnje doniranim materijalom iz Srbije, ostale čekaju da stigne iz uvoza

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

18/12/2022

-

14:42

Pet žena u programu vantelesne oplodnje doniranim materijalom iz Srbije, ostale čekaju da stigne iz uvoza
Pet žena u programu vantelesne oplodnje doniranim materijalom iz Srbije, ostale čekaju da stigne iz uvoza - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kod pet žena započeta je procedura vantelesne oplodnje doniranim reproduktivnim materijalom. Reč je o spermatozoidima iz Nacionalne banke reproduktivnih ćelija u Višegradskoj, gde su donori iz Srbije. Još četiri žene prošle su kompletnu proceduru pripreme, čeka se samo da stigne naručeni materijal iz uvoza.

Za vantelesnu oplodnju doniranim materijalom do sada se prijavilo blizu 400 parova i žena koje nemaju partnere. Troškove uvoza materijala i vantelesne oplodnje snosiće Republički fond za zdravstveno osiguranje za sve žene do 45 godina. Uslove da uđu u program o trošku države ispunjava 245 žena. Naravno, parovi se mogu prijaviti za donirani materijal i ako žena ima više od 45 godina, ali troškove snose sami.

Parovi se za proceduru prijavljuju telefonski, ali i elektronski, preko portala eUprava. Za tri i po godine postojanja Nacionalne banke za reproduktivni materijal prijavilo se samo pet muškaraca da budu donori spermatozoida i nijedna žena da donira jajne ćelije. Zbog nedostatka domaćih donora Srbija je pribegla uvozu reproduktivnog materijala iz privatnih banki iz Evrope. Potpisana su tri ugovora sa tri evropsake banke. U toku su pregovori sa još dve banke.

Parovi mogu da biraju iz koje banke će da koriste materijal i u kojim će centrima da rade vantelesnu. Uslov je samo da centri imaju potpisan ugovor sa RFZO o saradnji.

Direktorka Uprave za biomedicinu Aleksandra Vlačić kaže za Euronews Srbija da svi prijavljeni parovi i singl žene moraju da prođu dve komisije i da su te procedure u toku. Prvu komisiju čini psiholog i pravnik, a druga komisija je za postupak vantelesne.

Očekuje da će do kraja decembra reproduktivni materijal iz uvoza stići u zemlju. Već su izvršene uplate, potpisani su ugovori sa svim centrima koji rade VTO o trošku države.

Ko može da se prijavi

Pravo na prijavu imaju svi parovi do 45 godina kod kojih je prethodno na svim komisijama i postupcima ispitivanja i lečenja neplodnosti pokazano da je jedini način za dobijanje potomstva postupak sa doniranim materijalom, bilo da se radi o jajnim ćelijama ili o doniranim spermatozoidima. 

profimedia

 

" Takođe mogu se prijaviti i parovi posle 45 godine, kod kojih je donacija jedini način da dođu do potomstva, ali o sopstvenom trošku", rekla je nedavno za Euronews Srbija Ana Mitrović Jovanović, predsednica republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Doktorka je navela da budući roditelje teško prihvataju da je jedini način rešavanja neplodnosti doniranje reproduktivnog materijala. Ona je navela da kod parova postoje brige da li je žena samo inkubator i da li će to dete naslediti nešto od nje. 

"Objašnjavamo uticaj epigenetike. To što se plod razvija u materici majke, koja nije biološki donor jajne ćelije,  ima itekako uticaja na buduće potomstvo", navela je ona.

Navodi da se pri izboru materijala vodi računa da ukoliko je žena plava da se uzme jajna ćelija od žene koja je takođe plava, da to bude ista kruvna grupa...

Šest postupaka o trošku države

Kako su najavili iz Republičkjog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) o trošku države biće omogućeno šest postupaka - tri stimulisana procesa vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i tri krioembriotransfera.

Do sada su parovi i singl žene iz Srbije na vantelesnu oplodnju doniranim materijalom morali u inostranstvo. Odlazili su uglavnom u Severnu Makedoniju, Grčku ili Češku. Morali su da plaćaju reproduktivni materijal, ali i postupak vantelesne oplodnje, smeštaj u inostranstvu, put.

Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji jasno je definisao da se u Srbiji materijal donora može donirati samo jednom paru, zapravo ne može se desiti da od istog materijala više 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija