Fokus

Počinje prijava za vantelesnu oplodnju sa uvezenim reproduktivnim materijalom

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

10:24

Počinje prijava za vantelesnu oplodnju sa uvezenim reproduktivnim materijalom
Počinje prijava za vantelesnu oplodnju sa uvezenim reproduktivnim materijalom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prijavljivanje telefonskim putem za vantelesnu oplodnju sa uvezenim reproduktivnim materijalom počinje danas, a od subote i elektronskim putem, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić. 

Za žene do 45 godina proces se obavlja o trošku države, dok se žene starije od 45 godina mogu prijaviti za oplodnju o sopstvenom trošku.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da kreće prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim ćelijama iz inostranstva.

"Od danas kreće prijavljivanje telefonskim pozivom, a aplikacija kreće od 10. decembra, tada počinje elektronsko prijavljivanje", rekla je Sanja Radojević Škodrić i dodala da se sve odvija preko portala e-Uprava - od prijavljivanja do zakazivanja pregleda.

Što se tiče potrebne dokumentacije i analiza, nju prikupljaju sami oni koji se prijavljuju.

Pravo na ovu proceduru o trošku države imaju sve žene do 45 godina starosti, bilo da imaju partnera, pa neko od njih dvoje ne može da se ostvari kao roditelj, ili samo žene koje nemaju partnera ali žele da se ostvare u ulozi majke", rekla je Radojević Škodrić.

O trošku države biće omogućeno ukupno šest postupaka.

Tri stimulisana procesa vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i tri krio-embrio transfera", kaže Radojević Škodrić. Za vantelesnu oplodnju sa uvezenim reproduktivnim materijalom mogu da se prijave i žene starije od 45 godina, ali o sopstvenom trošku.

"Bez obzira na to da li se prijavljuju o trošku države ili o sopstvenom trošku, potpuno su ravnopravni u postupku, nema čekanja. Za one koji ne apliciraju o trošku države, biće omogućeno takođe i u državnim i privatnim klinikama", kaže Sanja Radojević Škodrić.

Do sada je bilo ukupno 300 prijava, od čega su 90 odsto parovi, kaže direktorka RFZO.

U sklopu Programa uvoza i primene reproduktivnih ćelija iz inostranstva do sada su sklopljeni ugovori sa tri banke - jednom iz Španije i dve iz Danske.

"U pregovorima smo sa još dve banke, iz Španije i Češke, mislimo da će do kraja godine i ti ugovori biti sklopljeni", rekla je direktorka RFZO.

Napominje da u Srbiji postoji Banka reproduktivnih materijala, ali da je za 3,5 godine koliko ona postoji donirano samo pet uzoraka.

"I to spermatozoida, a nažalost nijedna jajna ćelija", kaže Radojević Škodrić.

Komentari (1)

Ramamti Ezer

08.12.2022 11:08

Sve to zvuči romantično, radosno jer u kuću stiže prinova ili više njih! Ali, zanimljivo je zapažanje jednog stručnjaka na polju reproduktivne endokrinologije. On je rekao da su mnogi bračni parovi „bili zbunjeni i veoma zabrinuti kada su morali da donesu odluku o tome šta uraditi sa njihovim [zamrznutim] embrionima“. On je dodao: „Prema mišljenju mnogih bračnih parova, izgleda da ne postoji dobra odluka.“ Biblija kaže da mudar pazi na svoje korake, a neiskusni idu dalje i nastradaju (Posl. 22:3).

Svet