Politika

Miodrag Stojković za Euronews Srbija: Mogućnost vantelesne oplodnje doniranim materijalom u Srbiji jako dobra vest

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2022

-

16:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Svaki šesti par u Srbiji ima problem sa sterilitetom. Šansu da postanu roditelji, mnogi su potražili na klinikama u inostranstvu, gde plaćaju donacije reproduktivnih ćelija. Banka reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona od 2019. postoji u Srbiji, ali nadležni kažu da nema donora. Stoga država je odlučila da uvozi reproduktivni materijal iz inostranstva. Prijave su u toku, za parove koji na taj način žele da pokušaju da se ostvare kao roditelji. 

Specijalna bolnica za lečenje steriliteta iz Leskovca, čiji je osnivač genetičar prof. dr Miodrag Stojković, jedna je od ustanova u kojoj će pacijentima raditi VTO materijalom iz Španije.   

"Imali smo sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, RFZO-a i banke iz Španije. Kad to zaživi, to će biti jedan elegantan proces, gde će sve ići onlajn, što će ubrzati proces do trenutka slanja reproduktivnog materijala iz banke", navodi dr Stojković za Euronews.  

Srpski genetičar kaže da je ovo jako dobra vest, imajući u vidu da je sve veći broj pacijenata koji ima potrebu za jajnim ćelijama i spermatozoidima. On podseća da Srbija ima mogućnosti i stručnjake, koji mogu da sprovedu ceo proces od početka do kraja, od uzimanja, čuvanja reproduktivnog materijala, tkiva i embriona, do vantelesne oplodnje.

Problem je, kako navodi u logistici i nada se da će uvoz reproduktivnog materijala iz Španije i Danske otvoriti vrata da se sve to radi i kod nas, ukazujući da bi to smanjilo troškove i državi i pacijentima.

Gostovanje profesora Stojkovića pogledajte u emisiji Intervju dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija