Društvo

Na zahtev izvođača radova raskinut ugovor sa Novim Sadom o izgradnji spomenika nevinim žrtvama iz 1944/45 na Limanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2022

-

11:19

Na zahtev izvođača radova raskinut ugovor sa Novim Sadom o izgradnji spomenika nevinim žrtvama iz 1944/45 na Limanu
Protest zbog spornog spomenika u Novom Sadu - Copyright Euronews/Nataša Krstin

veličina teksta

Aa Aa

Ugovor između Grada Novog Sada i izvođača radova koji su imali zadatak da na Limanu 4 podignu spomenik nevinim žrtvama iz 1944/45. koji deo javnosti u Novom Sadu smatra spornim je raskinut.

Kako je novinarima saopštio zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac, izvođač radova zatražio je 26. decembra sporazumni raskid ugovora, uz obrazloženje da nije u mogućnosti da okonča radove.

"Razlog je konstantno ometanje, ugrožavanje samog gradilišta i objekta, nastala oštećenja, kao i ugrožavanje bezbednosti radnika na gradilištu", rekao je Crnobarac i dodao da Gradu predstoje naredni koraci koje treba sagledati.

Na pitanje da li to znači da Grad povlači odluku o podizanju tog spomenika, zamenik gradonačelnika odgovara negativno.

"Ne odustajemo od odluke o podizanju spomenika. Jednostavno, niko nije mogao predvideti 16. decembra kada smo usvajali budžet da će doći do ovakvog razvoja događaja, pa sredstva nisu planirana da se prenose u narednu godinu, tako da će najpre morati da se obezbede sredstva za 2023. godinu, pa potom idemo na postupak raspisivanja javne nabavke za izbor novog izvođača radova. Građevinska dozvola i ostala dokumentacija ostaje i dalje na snazi, samo mi imamo dodatni posao da pronađemo novog izvođača i da privedemo taj posao kraju", navodi Crnobarac.

Nevladine, antifašističke i političke organizacije i deo građana Novog Sada protestovali su više puta zbog podizanja spomenika koji smatraju spornim, jer se na spisku na osnovu kog je njegova izgradnja inicirana, pored nevinih žrtava nalaze i imena osuđenih ratnih zločinaca, pa i učesnika Novosadske racije.

Skupštini grada su predali peticiju sa oko pet hiljada potpisa, tražeći povlačenje odluke o podizanju spomenika.

Predstavnici Grada više puta su isticali da od te odluke ne odustaju, te da na spomeniku neće biti istaknuta imena. Planirano je da na spomeniku na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku bude ispisan tekst "svim nevinim žrtvama iz 1944/45".

Posao postavljanja spomenika na uglu Ive Andrića i 1300 kaplara u Novom Sadu bio je poveren grupi ponuđača iz trećeg pokušaja. Grupu čine "Ekonomist  elektro" iz Beočina, "AB&CO", "Ton tex" i "NPN" iz Novog Sada, a rok za završetak radova pomeran je više puta. Poslednji rok bio je 26. decembar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija