Društvo

Pregleda se svaka cisterna: U Pirotu još bez preciznog plana, nejasno da li će se amonijak pretakati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/01/2023

-

14:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Štab za vanredne situacije u Pirotu danas je opet zasedao zbog nereće koja se dogodila kada je iz šina iskliznuo voz-cisterna koji je prevozio amonijak. Situacija na pruzi kod Pirota je takva da je šest cisterni prevezeno do Smedereva na kontrolno vaganje, a potom su dopremljene u Šabac.

Sedam cisterni iz kompozicije je povučeno ka Dimitrovgradu, a dve su Staničenju. Međutim, na mestu nesreće nalaze se i dalje prevrnute cisterne koje bi u narednim danima trebalo da budu uklonjene.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić potvrdio je da je danas održan prošireni sastanak Štaba za vanredne situacije kojem su prisustvovali predstavnici raznih ministarstava.

"Danas je trebalo da čujemo redosled daljih koraka za ukljanje cisterni koje su prevrnute na bok", kazao je on novinarima.

On je kazao da je na sastanku bilo reči o rizicima za ukljanjanje cisterni, a formiran je jedan mini operativni štab u kojem će biti predstavnici Infrastrukture železnice Srbije, Azotare Pančevo, firme Eliksir i iz Kar go Srbije koji posle sastanka moraju da izvrše analizu svake cisterne.

"I da nam do kraja radnog dana naprave dinamiku i redosled koraka za uklanjanje svake cisterne ponaosob. Dakle elaborat maltene za svaku od preostalih cisterni", pojasnio je on.

Prema rečima Vasića, biće detaljno određeni svi koraci i vezani za popravku šina, i ako odluka bude pretakanje amonijaka, da cisterne budu očvršćene i bezbedne.

"I naravno preporuka kako da se ponašamo u narednom periodu, koji poluprečnik od mesta događaja treba evakuisati ili obezbediti, kad i u kom trenutku treba prekinuti saobraćaj i to očekujemo do kraja dana", rekao je on.

Napomenuo je da je mislio kako je to već odrađeno i utvrđeno, ali postoje nacrti kako to uraditi, ali su se pojavila novoa mišljenja, da li da se koristi vučni voz ili drumska auto-dizalica.

U svakoj cisterni izmeriti pritisak

"Ljudi iz Azotare Pančevo žele svaku od cisterni da pregledaju ponaosob, da izvrše merenje pritiska, pregled bočnih i glavnih ventila, da vide u kakvom su stanju te cisterne i da predlože način uklanjanja", rekao je Vasić.

Pojasnio je da je nejasno da li će to biti pretakanje i uklanjanje ili popravka pruge da može da dođe vučni voz ili će se prevrnute cisterne postaviti na šine i odvući do Staničenja.

Euronews/Dragan Živanović

 

Podsetimo, vagon sa amonijakom prevrnuo se u nedelju 25. decembra na pruzi između Pirota i Staničenja i tom prilikom došlo je do curenja tog gasa u atomosferu. U bolnicama je zbrinuto više od 50 osoba, a dve su nažalost preminule.

Pruga je bila u lošem stanju jer se čekala rekonstrukcija, ali je procena bila da je ovakav transport bezbedan, rekao je Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije. Uz vetar, spasilačke službe herojski pomogle da se izbegne katastrofa, ističe Luka Čaušić iz Sektora za vanredne situacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija