Aktuelno

Akcija uklanjanja voza s amonijakom: Sve službe na terenu - delikatan proces koji će se odvijati u tri faze (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2022

-

13:47

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Uklanjanje cisterne sa amonijakom koja se prevrnula na pruzi kod Pirota počelo je danas i trajaće najmanje pet dana, saopštio je Štab za vanredne situacije. Čitava akcija je toliko komplikovana da će se obaviti iz više delova.

Prvo će deo kompozicije voza koji je bliži Nišu danas biti odvučen. Prikačen je na lokomotivu koja će ga odvesti ka tom gradu.

Zatim će narednih dana lokomotiva biti prikačena sa druge strane pruge i odvući će i taj deo kompozicije. Poslednji i najteži deo biće dizanje iskliznute cisterne najpre na šine, a onda će biti odlučeno gde i kako će ona biti odvučena sa mesta nesreće.

Euronews

U Pirotu je i dalje na snazi vanredna situacija dok se ne uklone cisterne.

Opet moguća obustava saobraćaja na auto-putu, ali i evakuacija stanovništva

Komandant Štaba za vanredne situacije kaže da opasnost nije prošla.

"Ukinute su mere, nema amonijaka u vodi i vazduhu, ali pošto cisterne nisu uklonjene opasnost nije prošla, zato je odlučeno da vanredna situacija ostane na snazi, a ona će biti potrebna kada se uklanjaju cisterne, jer će tada opet morati da stave van snage saobraćaj na auto-putu. Možda će biti potrebe da se evakuišu ljudi u prečniku od 500 metara do kilometar", istakao je komandant Štaba, prenosi RTS. 

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić je rekao da je potencijalno rizičan trenutak kada se delovi kompozicije budu podizali. 

"Bićemo sa građanima na licu mesta", naveo je on. 

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je juče da će nastaviti da prati kvalitet vazduha u Pirotu i pravovremeno obaveštavati javnost o dobijenim rezultatima. 

Saobraćaj na auto-putu Niš - Dimitrovgrad kod Pirota, koji je zbog curenja amonijaka iz iskliznutog vagona privremeno bio obustavljen, ponovo je juče uspostavljen.

Vagon sa amonijakom prevrnuo se u nedelju na pruzi između Pirota i Staničenja i tom prilikom došlo je do curenja tog gasa u atomosferu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija