Društvo

Zbog povećane koncentracije amonijaka u Nišavi voda iz bunara nije za piće

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2022

-

07:46

Zbog povećane koncentracije amonijaka u Nišavi voda iz bunara nije za piće
Zbog povećane koncentracije amonijaka u Nišavi voda iz bunara nije za piće - Copyright TANJUG/ALEKSANDAR ĆIRIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da reka Nišava ima povećane koncentracije amonijaka na lokalitetu uzimanja uzorka 100 metara nizvodno od mosta kod Proseka, na magistralnom putu Pirot – Niš. 

Prema objavljenim preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” zbog povećane koncentracije amonijaka u Nišavi, iz preventivnih razloga, voda za piće iz individualnih bunara pored reke Nišave ne sme se koristiti za piće i pripremu hrane. 

Isključuje se njena upotreba u svrhu rekreacije, ribolova, korišćenja ulova i drugih aktivnosti u njenoj neposrednoj blizini.

Kako je navedeno u saopštenju,  tokom uzorkovanja na tom lokalitetu nije uočena promena organoleptičkih osobina vode u Nišavi (boja vode, miris vode i vidljive otpadne materije). 

"Dobijene vrednosti opštih fizičko - hemijskih parametara, kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, nitriti, nitrati, ortofosfati, hloridi i sulfati, odgovarale su propisanim graničnim vrednostima za I i II klasu kvaliteta površinskih voda. Izmerena vrednost amonijačnog azota (1.95 mg/l) odgovarala je petoj klasi kvaliteta površinskih voda", kaže se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine kontinuirano prati situaciju u vezi sa kvalitetom i ispravnošću vode u reci Nišavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija