Društvo

U Pirotu od sutra ponovo rade škole, vrtići i fabrike, vanredna situacija ostaje na snazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2022

-

19:21

U Pirotu od sutra ponovo rade škole, vrtići i fabrike, vanredna situacija ostaje na snazi
U Pirotu od sutra ponovo rade škole, vrtići i fabrike, vanredna situacija ostaje na snazi - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Od sutra će u Pirotu ponovo raditi škole, vrtići i fabrike, ali će vanredno stanje ostati na snazi do uklanjanja cisterna iz kojih curi amonijak sa šina.

Na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje Republike Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Agencije za zaštitu životne sredine, Štab za vanredne situacije doneo je tokom popodneva Zaključak o nastavku rada PU "Čika Jova Zmaj", osnovnih i srednjih škola i obavljanje redovne nastave kroz neposredan rad počev od 28. decembra 2022. godine, osim isturenih odeljenja OŠ "Dušan Radović", u selu Staničenja, Sopot i Crvenčevo, navode se u saopštenju Štaba za vanredne situacije Pirota.

"Važno je napomenuti da je u navedenom Izveštaju kontantovano da nema rizika za javno zdravlje i da stanovništvo Pirota može da nastavi sa uobičajenim dnevnim aktinostiima, što uključuje radne i školske obaveze", dodaje se.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je ranije da će vanredna situacija ostati na snazi sve dok se cisterne iz kojih curi amonijak, ne uklone sa šina.

Vazduh bez amonijaka, voda iz Nišave i bunari pored te reke van upotrebe

Gradski štab za vanredne situacije grada Niša saopštio je večeras da u vazduhu na području Niša nema povećane koncentracije amonijaka, ali je zabranjena upotreba vode za piće iz individualnih bunara pored Nišave.

Zbog povećane koncentracije amonijaka koje su utvrdile analize Instituta za javno zdravlje Niš i JКP „Naisus“ zabranjena je upotreba vode iz Nišave za rekreaciju, ribolov, kao i korišćenja ulova iz reke i njene neposredne blizine.

Voda za piće iz javnog vodovoda u Nišu je ispravna za piće i pod redovnim je i svakodnevnim  praćenjem Instituta za javno zdravlje Niš na 30 lokacija. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija