Društvo

Potrošači se žale na nestašicu antibiotika u novopazarskim apotekama, lekari i Fond poručuju da nema mesta panici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2023

-

21:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na rafovima novopazarskih državnih i privatnih apoteka trenutno vlada nestašica antibiotika na bazi penicilina, a apotekari  ne znaju kada će se situacija normalizovati.

"Sirupa koji vam je prepisan trenuno nema na zalihama. Nemamo ni zamenu", ovo su reči koje Novopazarci često čuju  poslednjih dana kada traže antibiotik sirup za svoju decu.

I tako iz apoteke u apoteku, nadajući se da će više sreće imati u narednoj, ali situacija nepromenjena. Jedna od onih koji obilaze apoteke je Lejla Plunčević čijem petogošnjem detetu je zbog bakterijske infekcije potreban sirup.

"Nekoliko apoteka sam obišla i mislim da sam već sat vremena izgubila. Predlažu mi da se javimo lekaru da vidimo šta dalje. Zabrinuta sam, jer dani prolaze i ne znam šta će se onda desiti", kaže ona.

Direktorka Apotekarske ustanove Novi Pazar Sanela Prenča kaže za Euronews Srbija da su već duži vemenski period deficitarni antibiotski sirupi za decu. Ona dodaje da zamene za ove antibiotike trenutno ne postoje, jer ih dobavljači nemaju u ponudi.

"Trenutno je deficit antibiotskih sirupa za decu. To su uglavnom penicilinski antibiotici što stvarno stvara problem i lekarima i pacijentima. Nestašica je Panklava, Pancefa, Osmapoks sirupa, Hemomicin je u deficitu. Ne znamo kada će se pojaviti. Ono što smo čuli u Agenciji za lekove je da proizvođači odbijaju da daju odogovor na to. Nadamo se stabiliziacjii tržišta, ali ne znamo kada će to da bude", rekla je.

U Dečijem dispanzeru u Novom Pazaru kažu da su pbavešteni o nestašici antibiotik sirupa za decu. Pedijatar Rajko Popović ipak poručuje da nema mesta panici. 

"U slučaju da je neophodan antibiotik i da ga lekar prepiše, a da ga trenutno nema pacijenti treba da se obrate lekaru i on će naći adekvatnu zamenu. Ne treba da ljudi budu u panici i da stvaraju zalihe. Doći će oni u punom obimu, uvek postoji zamena, njegova paralela. Dete će biti zbrinuto",  objasnio je Popović.

Slična situacija je u ostalim privatnim apotekama, gde su nam rekli da su uzrok nestašice i poremećenog tržišta najverovatnije drastično povećane cena supstanci, transporta i samog procesa proizvodnje, te farmaceutske kompanije neće da  proizvode penicilinske i antibiotske sirupe, po aktuelnim i ograničenim cenama, pre svega antibiotike u obliku sirupa.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, kaže da u Srbiji nema nestašice lekova, i poručuje da nema potrebe da građani kupuju veće količine lekova u apotekama.  

Euronews

"Srbija redovno plaća svim dobavljačima i svim državama iz kojih oni uvoze i pratimo redovno porast cena. Da li postoji potreba za porastom cena? Postoji. Zbog porasta sirovina, zbog porasta cene transporta, energenata i sekundarne ambalaže. Čak je cena ambalaže poskupela više nego sirovina i to je nešto što redovno morate da pratite tržište i da analizirate. Naravno, dobavljači često traže veće cene nego što je objektivno, zahvalujući tome što redovno pratimo tržište i regiona i celog sveta, mi njima kažemo da je sve u redu, ovoliko je realno u skladu sa porastom cena sirovina" i na taj način stalno imamo lekove. Dakle, tržište je snabdeveno i biće snabdeveno", rekla je Škodrić.

Komentari (0)

Srbija