Društvo

Zavod za javno zdravlje Požarevac: U Smederevu kod 4 pacijenata potvrđene male boginje, za još sedam se čekaju rezultati

Komentari

Autor: S. T.

13/01/2023

-

09:51

Zavod za javno zdravlje Požarevac: U Smederevu kod 4 pacijenata potvrđene male boginje, za još sedam se čekaju rezultati
Zavod za javno zdravlje Požarevac: U Smederevu kod 4 pacijenata potvrđene male boginje, za još sedam se čekaju rezultati - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sa teritorije Smedereva do sada je prijavljeno 11 pacijenata sa sumnjom na male boginje, kod troje dece i jedne odrasle osobe serološki je potvrđena bolest, dok se kod ostalih sedam osoba čekaju rezultati, kaže za Euronews Srbija Ana Jovanović, direktor Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.  

Ona je navela da je prijavljena epidemija malih boginja na teritoriji Smedereva Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Kako kaže prijavljeni su svi laboratorijski potvrđeni slučajevi, ali i svi sumnjivi.

Zaražena deca nisu vakcinisana i nalaze se na lečenju na Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Smederevu, dok se za odraslu osobu ne zna vakcinalni status.

"Deca su imala povišenu temperaturu, loše opšte stanje, sekreciju iz nosa, crvenilo, konjuktive", navela je ona i dodala da se kod malih boginja ospe javljaju 4-5 dana od pojave prvih simptoma, obično kreće od lica, ka vratu, stopalima, trupu.

"Ospe kreću odozgo na dole, a istim redosledom se i povlače", istakla je Jovanović i dodala da je u Podunavskom okrugu 2021. godine vakcinisano 83 odsto dece MMR vakcinom, što je znatno manje u odnosu na 2020. godinu kada je obuhvat bio oko 94 odsto.

"Važno je da se osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima što pre vakcinišu. Treba proveriti vakcinalni status osoba koji su pratioci obolele dece, čak i osoblja koje radi u bolnici", rekla je Jovanović.

Navodi da je epidemija malih boginja prijavljena Minisatrstvu zdravlja, prijavljeni su svi zaraženi i svi sumnjivi slučajevi.

"Imamo 11 prijavljenih slučajeva, od toga su četiri laboratorijski potvrđeni, a za sedam se čekaju danas rezultati", zaključila je Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija