Društvo

Porodice poginulih ne prihvataju da niko nije kriv za nesreću u Rudniku "Soko", najavljene krivične prijave

Komentari

Autor: LJiljana Pavlović

16/01/2023

-

16:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Tužilaštvo u Aleksincu i drugi put odlučilo da niko nije kriv za nesreću u rudniku "Soko" i odbacilo krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 osoba zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, advokat i porodice stradalih rudara najavljuju krivične prijave i kažu da će pravdu, ukoliko je ne ostvare u Srbiji, potražiti pred međunarodnim sudom.

Članovi porodica smatraju da je ova odluka Tužilaštva, kako kažu, "sramna i jadna". Dobili su je, kako kažu, početkom godine, u vreme praznika, kada im je ionako teško jer su ostali bez svojih najmilijih i navode da je ovo dodatno pogoršalo situaciju. Nadaju se da će uspeti da zadovolje pravdu ovde u Srbiji, ali najvljuju da će ići do kraja, jer smatraju da su to dužni svima onima koji su nastradali, a koji su nečija braća i sinovi.

Advokat Bratislav Stojanović kaže da je podneo prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu i da se sada čeka dalje postupanje, a ukoliko Tužilaštvo bude ponovo odbacilo ovu krivičnu prijavu advokatska kancelarija će u ime porodica podneti nove krivične prijave. Stojanović je izjavio i da su tek u decembru dobili veštačenje republičkog rudarskog inspektora, gde je, kako je naveo, utvrđeno da je bilo nepravilnosti i propusta, da se radio bez dozvola i da to sada daje nove argumente za dalje postupanje u ovom slučaju.

"Blagovremeno smo reagovali i uložili smo danas prigovor Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu. U tom prigovoru smo izneli sve pravne nedostatke postupanja tužioca. Želim samo da ukažem da smo došli do neverovtnog podatka, da je republički inspektor za rudarstvo pri vršenju inspekcijskog nadzora posle rudarske nesreće utvrdio da su radovi obavljeni mimo dozvole za rad. Prijavljeni radovi su bili 14 meseci pre nastanka rudarske nesreće. Znači, 14 meseci je rudnik "Soko" vršio jamske iskope bez dozvole za rad", rekao je advokat Bratislav Stojanović.

"Ostala mi je beba, dugujem i detetu i Bojanu"

Brat poginulog rudara Darka Zlatkovića, Dalibor Zlatković je za Euronews Srbija izjavio da porodice ne mogu da se pomire s tim da niko nije kriv za smrt njihovih najbližih.

"Ovo je van pameti ko god da je to odlučio i nikako se ne slažemo s tim. Maltene se zna ko su krivci, ali to sve ide nešto traljavo i stalo se, ali se nadamo da će pravda pobediti", rekao je Zlatković.

Dragana Jovanović, supruga poginulog rudara Bojana Jovanovića, je rekla da je ovakva odluka još jedan udar na porodice.

"Dovoljno je što imam bebu koja sutra puni 11 meseci, a da bismo baš u sred praznika, kada nam najviše nedostaju, stigla koverta sramne odluke. Nećemo stati ovde, idemo dalje. Ja najmanje imam razloga da ćutim, s obzirom da je meni ostala beba od 43 dana posle Bojanove smrti. Dugujem i detetu, a pre svega Bojanu", rekla je Dragana Jovanović.

Euronews Srbija

Advokat Bratislav Stojanović

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo je pre nekoliko dana krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 osoba, zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, povodom nesreće u rudniku "Soko" u Čitluku, gde je 1. aprila prošle godine poginulo više rudara.

"Povodom događaja od 1. aprila 2022. godine kada je u rudniku "Soko" u Čitluku došlo do nezgode u kojoj je stradalo više rudara, a u odnosu na prethodno saopštenje objavljeno 26. oktobra 2022.godine, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu obaveštava javnost da je nakon sprovedenih dokaznih radnji, a imajući u vidu i ranije obavljena veštačenja odbačena krivična prijava Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 lica, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl. 288 st. 4 u vezi čl. 280 st. 3 u vezi st. 2 KZ", navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu.

Prijava je odbačena jer "ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se 14 osoba goni po službenoj dužnosti".  U nesreći u rudniku "Soko" kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno. Rudnik "Soko" je jedan od devet rudnika koji posluju u sastavu Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija