Aktuelno

Slučaj nesreće u rudniku Soko: Odbačena prijava protiv 14 osumnjičenih za nesreću u kojoj je poginulo osam rudara

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

13:13

Slučaj nesreće u rudniku Soko: Odbačena prijava protiv 14 osumnjičenih za nesreću u kojoj je poginulo osam rudara
Slučaj nesreće u rudniku Soko: Odbačena prijava protiv 14 osumnjičenih za nesreću u kojoj je poginulo osam rudara - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo je krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 osoba, zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, povodom nesreće u rudniku "Soko" u Čitluku, gde je 1. aprila prošle godine poginulo više rudara.

"Povodom događaja od 1. aprila 2022. godine kada je u rudniku 'Soko' u Čitluku došlo do nezgode u kojoj je stradalo više rudara, a u odnosu na prethodno saopštenje objavljeno 26. oktobra 2022.godine, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu obaveštava javnost da je nakon sprovedenih dokaznih radnji, a imajući u vidu i ranije obavljena veštačenja odbačena krivična prijava Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 lica, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl. 288 st. 4 u vezi čl. 280 st. 3 u vezi st. 2 KZ", navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu.

Prijava je odbačena jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se 14 osoba goni po službenoj dužnosti.

O ovoj odluci obavešteni su podnosilac prijave, u konkretnom slučaju resorno Ministarstvo, punomoćnik oštećenih i oštećeni – zakonski naslednici.

Oštećeni na navedenu odluku mogu podneti prigovor neposredno Višem javnom tužilaštvu u Nišu. U nesreći u rudniku "Soko" kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno.

Prema prvoj odluci Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu donetoj u julu prošle godine, nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u njihovim radnjama nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se godini po službenoj dužnosti

Rudarski inspektor koji je ispitivao uzroke ove nesreće, nakon završetka inspekcijskog nadora i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u skladu sa zakonskom obavezom, podneo je tužiocu Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu obrazloženi Izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće, uz koji je predat i Zapisnik o inspekcijskom nadzoru sa brojnom dokumentacijom i dokazima.

Međutim, Ministarstvo rudarstva i energetike je u avgustu podnelo krivičnu prijavu protiv više osoba zajedno sa svim informacijama i dokumentacijom kojima raspolaže o nesreći kako bi se još jednom slučaj ispitao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija