Društvo

Ministarstvo rudarstva sutra podnosi krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku "Soko", tražiće novo ispitivanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2022

-

19:16

Ministarstvo rudarstva sutra podnosi krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku "Soko", tražiće novo ispitivanje
Ministarstvo rudarstva sutra podnosi krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku "Soko", tražiće novo ispitivanje - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo rudarstva i energetike će, kako je ranije najavila ministarka Zorana Mihajlović, sutra predati krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu, zajedno sa svim informacijama i dokumentacijom kojima raspolaže o rudarskoj nesreći u rudniku mrkog uglja "Soko".

U saopštenju Ministarstvo navodi da traži da se još jednom ispitaju i utvrde se sve okolnosti koje su dovele do nesreće u kojoj je osam rudara poginulo, a 20 povređeno.
 
"Ministarstvo će o sadržaju krivične prijave, kojom će biti obuhvaćeno više od 10 lica, informisati i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu, za koje je posredstvom medija informisano da je naložilo da se ispita odluka Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu kojom je utvrđeno da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog pogibije osam rudara u rudniku "Soko" kod Sokobanje", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, rudarski inspektor koji je ispitivao uzroke ove rudarske nesreće, nakon završetka inspekcijskog nadora i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u skladu sa zakonskom obavezom, podneo je tužiocu Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu obrazloženi Izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće, uz koji je predat i Zapisnik o inspekcijskom nadzoru sa brojnom dokumentacijom i dokazima.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu završilo je istragu nesreće u rudniku Soko u kojoj je stradalo osam rudara i ustanovilo 27. jula da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt ovih ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija