Aktuelno

Inspekcija utvrdila niz nepravilnosti u rudniku "Soko": Ministarstvo i porodice stradalih najavljuju krivične prijave

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2022

-

19:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo rudarstva i energetike priprema krivične prijave zbog smrti osmorice rudara koji su poginuli 1. aprila u rudniku "Soko". Za razliku od pravosuđa u Aleksincu koje je odlučilo da nema osnova za krivično gonjenje za smrt osam rudara, u ministarstvu smatraju da ima elemenata za podnošenje krivične prijave, rekla je ministarka Zorana Mihajlović. Ona je pozvala porodice poginulih rudara da podnesu prigovor na odluku. NJihov pravni zastupnik, advokat Bratislav Stojanović, za Euronews Srbija kaže da će, bez obzira na najavljeno postupanje resornog ministarstva, i porodice podneti krivičnu prijavu.

Prema zapisniku o inspekcijskom nadzoru rudarske nesreće, koji je naložilo Ministarstvo rudarstva i energetike, u rudniku je pronađen niz nepravilnosti.

Između ostalog, da su radovi na polju broj 99 Soko, izvođeni bez potrebnog odobrenja za izvođenje rudarskih radova koje izdaje ministarstvo. Utvrđeno je i da je 2013. isteklo odobrenje za izvođenje radova na projektu probnog otkopavanja dela ležišta jame Soko – Sokobanja. Inspekcija je otkrila i da nije pribavljena saglasnost privrednog subjekta koje je izradilo taj projekat, i da nije izvršena tehnička kontrola. Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, republički rudarski inspektor izrekla je i meru zabrane izvođenja rudarskih radova na eksploatacionom polju broj 99 Soko.

Mihajlović: Mnogi treba da objasne šta su radili

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da to ministarstvo sprema krivičnu prijavu protiv odgovornih za nesreću koja se dogodila u aprilu ove godine kada je osam rudara izgubilo život u rudniku Soko u Sokobanji.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Ministarstvo sprema krivičnu prijavu. Mi i te kako smatramo da ima osnova za krivičnu odgvornost. Dosta je tu ljudi koji bi trebalo da objasne šta su radili, a odnosi se i na to što nisu imali odobrenje i na to sto nisu imali projekat koji nije imao odobrenje, tačnije odbijen je. Odnosi se na činjenje ili pogrešno činjenje u toku noći kada se sve desilo. Sve je snimljeno postoje audio zapisi", rekla je ministarka za Tanjug i dodala da će priijava uskoro biti predata Višem tužilaštvu u Nišu.

Advokat: Porodice će podneti krivičnu prijavu

Advokat porodica poginulih rudara rudnika "Soko", Bratislav Stojanović kaže da nijedna krivična prijava do sada nije podneta od strane nadležnih inspekcija nadležnom opštinskom javnom tužilaštvu u Aleksicu i da zbog toga porodice stradalih i on kao njihov punomoćnik nisu dobili status oštećenih, već se radilo o pretkrivičnom postupku. Napominje i da je upravo i Tužilaštvo u Aleksincu oglasilo davanjem saopštenja sredstavima javnog informisanja i obaveštavanjem porodica da nema osnova za krivično gonjenje, a da je resorno ministarstvo reagovalo tek nakon njegovog istupanja u medijima.

"Ja nisam do danas dobio to obaveštenje, niti odobrenje za uvid u spisak predmeta. Verovatno im ne odgovara da vidimo sa kojim materijalnim dokazima raspolažu, prvenstveno sa uviđajnom dokumentacijom. Da vidimo kako je rađen uviđaj i šta je po njegovom završetku preduzeto. Upravo iz tih razloga, pošto sam se preko medija obratio, i u ime porodice sam najvio podnošenje krivične prijave uz angažovanje sudskih veštaka van zemlje, onda je Ministarstvo energetike reagovalo sa najavom podnošenja krivične prijave i sa jednom totalnom dezinformacijom, da ja kao punomoćnik porodica i oni kao pravni sledbenici imaju pravo podnošenja prigovora, to nije tačno jer krivična prijava do danas nije ni podneta", rekao je Stojanović. 

Printscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

 

Osnovno tužilaštvo u Aleksincu je pre samo deset dana donelo odluku da za smrt osmorice rudara niko nije kriv i da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka.

"Mi smo to videli na sajtu Tužilaštva, a posle mog istupa u medijima, je došlo do reakcije, jer je Više javno tužilaštvo, po nekoj hijerarhiji postupanja, preuzelo spisak predmeta od Osnovnog javnog tužilaštva i najavilo dalje postupanje u ovom postupku. Moje objašnjenje je da, pošto smo mi najvili krivičnu prijavu, uz angažovanje sudskih veštaka iz inostranstva van zemlje, da je onda resorno ministarstvo reagovalo. Međutim, porodice stradalih rudara su i dalje jedinstvene, nadamo se da će nas do sredine meseca upoznati sa celokupnim spisima predmeta. Reagovaćemo i verovatno ćemo podneti krivičnu prijavu bez obzira na postupanje resornog ministarstva", izjavio je advokat.

Inspektorski nadzor pokazao je proceduralne nepravilnosti, nepostojanje adekvatnih dozvola i ukazao na rad bez potrebnih saglasnosti, a Stojanović na pitanje da li je nešto od toga moglo biti posredni uzrok nesreće kaže da za razliku od 1989. godine, kada su poginuli rudari u Aleksincu, u rudniku "Soko" nije bilo eksplozije, već da je došlo do veće koncentracije metana u vazduhu, odnosno u iskopu gde su rudari radili.

"Upravo iz tih razloga, taj metan je isisao kiseonik i došlo je do gušenja osam rudara, teških telesnih povreda sa nekim manjim lakim gušenjima 18 rudara. Nametnulo se osnovno pitanje - kako je rađena ta ventilacija. Opšte poznato je bilo da se vršio iskop u jami u kojoj je koncentracija metana povećana. Pitanje je i kako je poslodavac, odnosno javno preduzeće rudnik sa svojim rukovodećim strukturama, kako su oni regaovali, da li je ta mehanizacija bila primerena 21. veku, da li su vršili redovni i periodični pregledi i kontrole sa izveštajima. Osnovno je da svaki poslodavac, prema Zaonu o bezbednosti i zdravlju na radu, obezbedi svim radnicima bezbedan rad. Upravo iz tih razloga, mi pozdravljamo izveštaj inspektorke rudarstva da postupanje poslodavca, odnosno vlasnika rudnika nije bilo u skladu sa njihovim zakonskim obavezama", ukazao je advokat Stojanović.

Kako je došlo do nesreće?

Printscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

 

Podsetimo, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu nakon završene istrage je donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka povodom smrti osam rudara iz rudnika "Soko" 1. aprila. Naime, kako je to tužilastvo navelo u saopštenju, u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo je saopštilo da je donelo ovu odluku nakon što je pribavilo izveštaj stručne komisije formirane od strane JP "PEU Resavica" u čijem radu je učestvovala i Republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović. Oni su naveli i da je pribavljen i izveštaj Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

U rudniku Soko, kod Sokobanje 1. aprila je poginulo osam rudara, kada se deo jame obrušio i rudari su ostali zarobljeni. Vršilac dužnosti direktora "Resavice" Saša Spasić  je posle nesreće izjavio da je najverovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata, kao i da "nije bilo ni sekunde vremena da se reaguje". On je tada za RTS naveo da je rudnik "Soko" u metanskom režimu rada i da uvek postoji velika mogućnost da će nešto neplanirano da se desi, zbog čega je opremljen najsavermenijim sistemom detekcije, praćenja i kontrole štetnih gasova u jami. Rudnik "Soko" je jedan od devet rudnika koji posluju u sastavu Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija