Društvo

Razmimoilaženje: Vladika Grigorije istakao pozitivne efekate vežbanja joge, SPC protiv i preporučuje pilates

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2023

-

12:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je joga apsolutno nespojiva sa pravoslavnom verom i da joj nema mesta u životima hrišćana. To je reakcija na Instagram objavu vladike Grigorija u kojoj se govori o pozitivnim fizičkim aspektima vežbanja joge, a dugačko saopštenje SPC izazvalo je brojne reakcije u javnosti.

Sve je počelo kada je pre nekoliko dana vladika Grigorije u Instagram objavi naveo da se bavi jogom i da se time bavi isključivo kao fizičkoj vežbi, bez praktikovanja duhovnih dimenzija. On počinje rečenicom da o jogi ne zna gotovo ništa, ali da je razgovarao sa onima koji su se jogom bavili na fizičkom nivou i prenosi njihova saznanja i poruku da je to vežba koja je vrlo korisna za ljudsko telo. 

Vladika Grigorije podvlači da ne treba zloupotrebljavati njegove reči, da o jogi govori isključivo kao fizičkoj aktivnosti i da ne preporučuje praktikovanje joge na dubljem duhovnom planu. 

Međutim, Srpska pravoslavna crkva na ovo je regovala dugačkim saopštenjem u kome se najpre polemiše o stavu vladike da o jogi "ne zna ništa". Naime, navodi se da svi studenti bogoslovskih nauka u prvoj godini na predmetu Istorija religije budu dobro informisani o jogi. U tekstu pod nazivom "Ne širiti smutnju promocijom joge" dodaje se da nije reč ni o kakvom fitnesu, već o duhovnoj aktivnosti i pitaju se zašto najveći broj onih koji vežbaju jogu odbija da pređe na neke druge korisnije vežbe, te u tom kontekstu pominju pilates.

Na društvenim mrežama osvanuli su brojni komentari, a iako ima onih koji se vladiki zahvaljuju na ovom pojašnjenju, mnogo je više onih koji ga kritikuju.

Šta piše u saopštenju SPC?

SPC se poziva na saopštenje Svetog sinoda atinske arhiepiskopije, koji je povodom proglašenja Svetskog dana joge od strane UN u junu 2015. naveo eksplicitno da je "joga fundamentalno učenje religije hinduizma, da kao takva ima različite škole, grane, pravce i stremljenja", te da nije jedna od vrsti fitnesa.

SPC se poziva na radove arhiepiskopa albanskog Anastasija, kao i na tekst Vilijama Brouda "Kako joga može upropastiti vaše telo", objavljenom u Njujork tajmsu, gde je, kako navodi SPC, "taksativno naveden veliki broj telesnih poremećaja i rizika po zdravlje koji mogu nastupiti dugotrajnim vežbanjem joge".

"Stoga, čak i da prihvatimo tezu da jogi vežbe mogu da se posmatraju sasvim neutralno ukoliko nisu povezane sa religijskim porukama - ako bi tako nešto uopšte bilo moguće, jer sekvence telesnih vežbi u jogi predstavljaju upravo religijske poruke (čuveni ‘Pozdrav Suncu’ je klasičan primer politeističke religijske poruke ‘upakovane’ u sekvencu fizičkih vežbi) - postavlja se jedno jednostavno pitanje: zašto najveći broj jogi vežbača odbija da zameni joga vežbe sa alternativnim sistemima telesnih vežbi (poput pilatesa) koji po nekim istraživanjima imaju daleko veću učinkovitost na telesno zdravlje? Razlog je sasvim jasan - izvođenje vežbi joge je itekako povezano sa duhovnošću, konkretno sa metodama umne meditacije koji su karakteristični za Daleki istok", navodi SPC.

Vladika Grigorije se, kada je ova polemika postala javna, još jednom obratio na Instagramu i objavio intervju prezvitera SPC Olivera Subotića u kom Subotić kaže da su vežbe fizička forma i da su odvojene od religije. Kaže ukoliko ne praktikujemo vežbe sa duhovnom aktivnošću onda to u religijskom kontekstu nije uopšte problematično.

Kako jogu definiše enciklopedija Britanika?

U ovoj enciklopediji navodi se da je joga jedan od šest sistema indijske filozofije, ali da su tokom vremena određeni stadijumi joge postali sami sebi svrha. 

Reč je o, kako se navodi, fizičkim vežbama, da su praktični aspekti joge važniji od njenog intelektualnog sadržaja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija