Društvo

Božićna poslanica SPC: Pravi mir nije prosto odsustvo oružanog sukoba već plod samopregorne žrtve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2023

-

18:59

SPC

veličina teksta

Aa Aa

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je u Božićnoj poslanici da za Srbe na Kosovu i Metohiji treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu, jer lična bezbednost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima podjednako i kao takva moraju da budu neprikosnovena.

Patrijarh je ukazao da od polovine 2022. godine na Kosovu i u Metohiji "vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili, čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država".

Navodeći da današnji naslednici moćnika koji su "proganjali i želeli da unište Bogomladenca", dižu glas protiv porodice, utemeljene u hrišćanskim vrednostima, patrijarh je ukazao da Crkva neodstupno stoji na svojim večnim i nepromenjivim uverenjima, čuvajući "granice Zakona kako je blagoizvoleo Bog, ne namećući svoje vrednosti nikome, ali, istovremeno, ne odstupajući od njih ni za jotu".

"Nijednu ličnost pod nebeskim svodom mi ne izvodimo na svoj, ljudski sud, niti bacamo duhovno kamenje na one koji ne dele našu veru, ali odlučno odbijamo da bilo čiji slobodni, ali pogrešni izbor izjednačimo sa našom slobodom i odgovornošću koja je prati", istakao je Porfirije.

O nasilju u školama

Prema njegovim rečima, da bi, u duboko ranjenom društvu, deca mogla da se odupru poplavi poziva na nasilje u školama, na društvenim mrežama, na stadionima i u sportskim halama, treba da budu odgajana u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću.

Pojavu nasilnog i destruktivnog ponašanja u našim školama prate i nedopustiva nastojanja da se čitavom prosvetnom i obrazovnom sistemu, od vrtića do univerziteta, nametnu učenja, ideologije, prakse i običaji potpuno oprečni "hrišćanskom etičkom kodeksu i bogougodnom životu ne samo nas pravoslavnih Srba nego i svih sa kojima delimo životni prostor", naveo je Porfirije.

O ratu u Ukrajini

Patrijarh je istakao da su u danima božićne radosti, mira i porodične topline u molitvama i oni među kojima bukti ratni oganj, a najpre jednoverna braća i sestre iz Ukrajine i Rusije. Navodeći kako SPC sa tugom gleda na ratne sukobe i žrtve, u čemu, javno ili tajno, učestvuju razni akteri,

Porfirije je ukazao da su posledice tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba, podsticanog svakodnevno spolja, strašne, a da ratni požar, kao nikada do sada, preti celom svetu.

U poslanici se pozivaju "svi neposredni i posredni učesnici rata" da pronađu u sebi snage, kako bi prestalo stradanje, izbeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom.

"Klanjajući se roždestvu Hristovom, molimo se da u nama, ali i u svima sa kojima delimo prostor i vreme života i u svim narodima sveta zavladaju ljubav, razumevanje i božićna dobra volja i mir koji prevazilazi svaki um", istakao je Porfirije.

O proslavi Božića

On je poručio "svim saplemenicima, braći i sestrama, pravoslavnim Srbima, gde god živeli, da je majka Crkva uvek uz njih i da ih poziva da budu budni za slušanje i vršenje Jevanđelja Hristovog, a kroz to pripravni da blagu vest mira i ljubavi neućutno objavljuju svakom čoveku i celom svetu".

Patrijarh je podsetio da je rođenje Hristovo oduvek i od svih poštovano i kao porodični praznik, istakavši da je pogrešno da se na Badnje veče ne dočekuje Bogomladenac u domaćoj atmosferi i da se umesto toga po ulicama i trgovima slavi na polupaganski način u polupijanoj atmosferi.

On je ukazao da je tajna Božića sadržana u "beskrajnom smirenju prevečnoga koji se rodio kao detence i dozvolio da ga dodirnemo, a umalo, po svezloj zamisli Irodovoj, i povredimo", ali sin Božji, ne mareći za ljudske slabosti, očekuje našu ljubav i omogućuje nam da ga zagrlimo.

Kako je naveo, na Božiću smo pozvani da budemo sudeonici njegovog odrastanja u ovome svetu kako bismo uzrasli u meru rasta punoće Hristove, a u toj bogočovečanskoj sprezi mi usvajamo jevanđelske vrline, večne vrednosti koje sin Božji donosi na zemlju.

Patrijarh je poručio da će se sve oko nas preobraziti ako se opredelimo da budemo oblikovani "tajnom ljubavi i smirenja, projavljenom u događaju rođenja Hristova".

"Ako nam merilo svih vrednosti postane Božansko čedo koje povijeno leži u jaslama, začućemo isti onaj ukrepljujući glas anđela koji je u prvoj božićnoj noći utešio pastire, istakao je patrijarh i dodao da to večno i neprolazno anđelsko ohrabrenje svojom blagodatnom porukom i silom pretvara stradalni i nemirima rasparčani svet u mesto božićnog mira i radosti", poručio je Patrijarh.

Prema njegovim rečima, da bi taj darovani nam mir postao delatan u naše vreme i u našem životu, mi se za to moramo svojski potruditi, moramo ga ne samo prihvatiti nego i učiniti suštinskim sadržajem našeg života.

"Bratoubilački i razorni ratovi, koji i danas širom planete Zemlje seju smrt, pokazuju da pravi mir nije prosto odsustvo oružanog sukoba već plod samopregorne žrtve koju je među ljudima zasejao i svojim očovečenjem zapečatio sam Gospod", rekao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da nam se mir Božji otkriva u bogočovečanskoj ličnosti Hristovoj, kuca na vrata naše slobode i poziva da ga uvedemo u svoje domove i škole, na svoja radna mesta, u skrovišta, rovove, živote, da se pridružimo svima koji sa nama dele isti, večni, sveti i nepromenjivi etos ili sistem vrednosti - ono što volimo i što jesmo, ono u što verujemo i što znamo.

Čestitajući Božić i Novu 2023. godinu dobrote Gospodnje, patrijarh Porfirije je poželeo "svako istinsko dobro i neotuđivu radost od Bogodeteta Hrista, uz božićni pozdrav: "Mir Božji - Hristos se rodi!" 

 

Komentari (0)

Srbija