Društvo

Srbija na pragu novog toplotnog talasa: Ciklon donosi kišu, ali samo na kratko, opet stižu tropski dani i noći na plus 20 stepeni

Komentari

Autor: Milena Lazarević

05/07/2021

-

08:31

Euronews Serbia • Vremenska prognoza

veličina teksta

Aa Aa

Nova radna nedelja donosi nam najpre osveženje, a potom i novi toplotni talas, treći po redu ove sezone, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija, meteorolog Milena Lazarević. 

Srbiju, kako dodaje, danas očekuju i pljuskovi i grmljavina.

"U zapadnom i južnom delu Srbije je veoma nestabilno, u pojednim područjima već sada pada kiša i grmi", navodi Lazarević dodajući da je Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije zbgo vremenskih prilika upalio niži stepen upozorenja - žuti meteoalarm.

Kako pojašnjava, žuta boja nam u današnjem slučaju govori da za tri sata može pasti oko 10 litara kiše po metru kvadratnom.

Nakon dva tropska talasa, i temperatura do 40 stepeni, Srbija je najzad dočekala osveženje, a uzrok je ciklon koji se formirao u Sredozemnom moru.

"Na grafici je on označen slovom L i u narednim satima doneće blagi pad pritiska. Zbog blizine ovog ciklona padavine se očekuju samo u zapadnom i južnom delu Srbije, u ostalim predelima naše zemlje ostaje suvo, uz smenu sunca i oblaka", navodi Lazarević.

Kada je reč o temperaturi, ona će danas biti za par stepeni niža nego juče, ali i dalje u okvirima višegodišnjeg proseka.
"Od 26 do 29 stepeni. Lokalno na istoku Srbije i do 32 stepena. Osim kiše, osveženje će nam danas doneti vetar koji će duvati iz severnog i severozapadnog pravca", navodi Lazarević.

Međutim, Srbija se već od sutra vraća tropskim temperaturama. Kako kaže Milena Lazarević
već od sutra počinje novi toplotni talas, a živa u termometru ponovo će preći 30 podeljak, dok se noću se neće spuštati ispod 20. 

"Od sutra trospki dani i tropske noći. Poljoprivrednici neka se pripreme i za sušu. Kiša će padati samo danas, nakon toga ulazimo u jedan dug i sušan period", rekla je Lazarević.

 

Komentari (0)

Srbija