Društvo

Nivo reka u Srbiji opada, ali vanredna situacija i dalje na snazi u više opština: Još se traga za jednom nestalom osobom

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

22/01/2023

-

09:53

Nivo reka u Srbiji opada, ali vanredna situacija i dalje na snazi u više opština: Još se traga za jednom nestalom osobom
Nivo reka u Srbiji opada, ali vanredna situacija i dalje na snazi u više opština: Još se traga za jednom nestalom osobom - Copyright Tanjug/Prijepolje info portal, FoNet/AP

veličina teksta

Aa Aa

Nivo reka u poplavljenim područjima u Srbiji opada, a vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo. Još se traga za muškarcem nestalim u reci Raški.

Reke Ibar i Zapadna Morava, koje su se izlile na nekoliko mesta na teritoriji opštine Kraljevo, povukle su se u svoja korita.  Nivo Ibra je u centru Kraljeva opao za šezdesetak centimetara, ali je u delu grada i dalje na snazi vanredna situacija.

Šef gradskog Štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva Radoica Kočović, kazao je za RTS da štab ima obavezu da analizira poplavu i da pored procene štete proceni i koja su to kritična mesta.

"Nama se pokazalo da od ulaska Ibra u teritoriju Kraljeva, od Progorelice, u mesnim zajednicama Ušće i Bare, tu gde ima naseljenih mesta u priobalju Ibra. Ovaj nivo vodostaja može da ugrozi domaćinstva i da prodre voda u stambene objekte", naveo je Kočović.

On je dodao da je dobrom reakcijom gradskog štaba sprečeno da voda ovog puta uđe u stambene objekte.

"Digli smo sve snage koje smo imali na raspolaganju, javna preduzeća, reagovali smo maksimalno. Čak su naši radnici pomagali sa punjenjem džakova koji su opremani i prema Novom Pazaru i Brusu i drugim mestima", rekao je Kočović.

On je istakao da prema prognozama u narednih 24 sata neće biti obilnih padavina.

"To će nam dozvoliti da se nivo Ibra spusti za još nekih tridesetak centimetara, tako da se nadam da će to dati prostora da se sledeće nedelje, kada su najavljene kiše i otapanje snega, stvori mogućnost da prihvati tu količinu vode", poručuje Kočović.

Lj. D.

 

Ova kiša pokrenula je i klizišta, a od juče ne saobraća voz na relaciji Kraljevo-Raška, jer je ogromna količina zemlje pala na prugu u mestu Polumir nadomak Ušća. Očekuje se da će tokom dana klizište biti sanirano.

U poplavljenim područjima nadležni prate situaciju, a počinje i procena štete.

Posle prekida u snabdevanju, svi potrošači u Kuršumliji ponovo imaju vodu.

U blagom porastu je Sava kod Šapca. Na snazi su mere redovne odbrane od poplava. Za sada nema problema sa izlivanjem reke u branjenom delu.

Ibar se u Kraljevu vratio u korito, a i Drina se kod Bogatića povlači.

Povlači se Ibar u Mitrovici

Nivo reke Ibar se polako povlači i vraća u korito, tako da pojedini delovi severne Kosovske Mitrovice više nisu pod vodom, ali ostavlja mulj i prljavštinu, a neke kuće su još uvek poplavljene.

Kako prenosi KoSSev, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica obavestio je građane da mogu da se vrate u svoje domove, kao i da sledi čišćenje. Serija kišnih dana kulminirala je poplavama koje su u četvrtak zahvatile Kosovo.

Situacija je u međuvremenu počela da se stabilizuje te mitrovički kej koji je još od prvog dana bio poplavljen, sada više nije. Klupice, stepenište i košarkaški teren su ispod nivoa vode. Slična je situacija i u Bošnjačkoj – delu severne Mitrovice koji je najgore prošao usled poplava.

Euronews/Vladislav Ćup

 

U ulici Knjaza Miloša, sa leve strane Ibra, reka se gotovo i vratila u korito, ali takođe je za sobom ostavila mulj. U pojedinim delovima ove ulice je nivo vode u prethodnim danima dostizao visinu od jednog metra. Deo grada je već četiri dana bez struje.

Za sada nema informacija o tome kada će se normalizovati snabdevanje električnom energijom zbog toga što je trafostanica danima bila pod vodom. Privremeni organ je saopštio i da su ekipe Higijenskog zavoda i Crvenog krsta spremne kako bi nakon čišćenja izvršile dezinfekciju i sušenje.

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozoirio je da će između 21. i 22. januara vodostaj Save kod Šapca dostići i prevazići granicu vanredne odbrane od poplava, a na nekoliko reka u Srbiji dosegnuće granice redovne odbrane.

Na Neri kod Kusića i Tamišu kod Jaša Tomić vodostać će dostići nivo redovne odbrane od poplava, a ista prognoza važi i za Brzavu kod Markovićeva i Moravicu kod Vatrina.

Na Južnoj Moravi kod Mojsinja između 21. i 22. januara očekuje se vodostaj na nivou ili iznad iznad granicu redovne odbrane od poplava, ovbjavio je na svojoj internet stranici RHMZ.

Vučević: Država će učiniti sve da pomogne u saniranju posledica poplava

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da se očekuje smirivanje situacije na svim rekama i snižavanje vodostaja i da će država učiniti sve da pomogne u saniranju posledica.

Vučević je izrazio saučešće porodicama nastradalih i apelovao da ljudi ne dolaze na obale reka da prate događaje ukoliko nisu uključeni u odbranu od poplava.

"Nisu reke mesto gde se dolazi da se gleda. Ako niste uključeni u odbranu, ne prilazite obalama. Rizično je", rekao je on gostujući na RTS.

Dodao je da će država učiniti sve da pomogne u saniranju posledica i vraćanju u normalu života u tim područjima.

"Ovo su ozbiljne prirodne pojave koje pokazuju svu ćud i nepredvidljivost", istakao je Vučević.

Komentari (0)

Srbija