Aktuelno

POPLAVE U SRBIJI Vanredna situacija u sedam opština, u Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/01/2023

-

07:44

POPLAVE U SRBIJI Vanredna situacija u sedam opština, u Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica
POPLAVE U SRBIJI Vanredna situacija u sedam opština, u Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica - Copyright Tanjug/Aleksandar Nićiforović, OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE3(1), Jovan Nikolić,

veličina teksta

Aa Aa

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena je vanredna situacija. Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao, a na Pešteru pada sneg, prenosi RTS.

Telo jedne osobe nađeno je danas u reci Trnavici u blizini Novog Pazara, potvrđeno je iz policije za Euronews Srbija. Radi se o jednoj od dve osobe koje su juče upale u nabujalu reku i udavile se. Potraga za drugom osobom se nastavlja.

23.44 Ibar poplavio šetalište u Kraljevu

U Sijaćem polju nedaleko od centra Kraljeva voda iz atmosferske kanalizacije koju Ibar nije mogao da primi, izlila se u dve ulice, zbog čega je deo ulice 27. marta zavoren za saobraćaj.

Ibar je prošao i kroz nezavršeni deo bedema u tom delu grada i poplavio poljoprivredno zemljište i jedan ekonomski objekat, rekli su iz gradskog štaba za vanredne situacije, preneo je RTS. 
Ibar se izlio i na šetalište pored reke u centru grada zbog čega  je ono ograđeno žutim trakama i zabranjena je šetnja. U Ušću, gde je zbog zamućenja, isključen lokalni vodovod koji snabdeva oko 600 domaćinstava, poslata je cisterna sa vodom odakle će meštani moći da se snabdevaju dok se ne stabilizuje situacija.

18.25  U Leposaviću proglašena vanredna situacija zbog poplava

Opštinski Štab za vanredne situacije opštine Leposavić na današnjoj sednici praglasio je vanrednu situaciju na teritoriji opštine Leposavić zbog poplava izazvanih obilnim padavinama koje su dovele do izlivanja bujičnih potoka, reke Ibar i njenih pritoka.  Usled prodora vode oštećeno je na desetine objekata, poplavljene su glavne saobraćajnice, lokalni putevi do mnogih naselja i sela, kao i pojedina domaćinstva.  Šteta je vidljiva i na brojim poljoprivrednim gazdinstvima.

Dva mosta u selu Mekiniće su srušena, a most u selu Mioliće je oštećen, most u selu Jošanica je, takođe, u potpunosti urušen, dok je most koji je na putnom pravcu prema selima Jošanica, Popovce, Gnježdane, Duboka, Plakaonica i dalje prema aktivnom rudniku Crnac značajno oštećen. Sela Košutica, Pridvorica, Grkaje su odsečeni usled prekida putnih pravaca. 
Na mnogim putnim pravcima ima klizišta i odrona. 

15.56 Nevreme u Zubinom Potoku, najviše stradalo naselje Jagnjenica

U nevremenu koje se dogodilo u opštini Zubin Potok najviše je pogođeno naselje Jagnjenica, a meštanima tog naselja ponuđen je smeštaj u Studentskom domu, rekla je član Privremenog organa opštine Zubin Potok Latinka Utvić. Utvić je rekla da je juče opštinu Zubin Potok zadesilo nevreme kakvo se ne pamti, kako kažu najstariji meštani, u poslednjih 50 godina.

Ona je za TV Most navela da je u poplavama stradala kompletna opština Zubin Potok, a najviše naselje Jagnjenica u kojem uglavnom žive izbegličke i interno raseljene porodice, koje su morale da napuste svoje domove.

"Oni su juče zbog jakih bujičnih poplava uspeli da samo u šorcevima izađu sa svojom decom iz svojih kuća i da odu kod svojih najbližih", kazala je Utvić.

15.46 U Prokuplju i Kuršumliji i dalje vanredna situacija

U Prokuplju je i dalje na snazi vanredna situacija. Ekipe su na terenu i prate situaciju. Toplica  se izlila na nekoliko mesta, potopljene su oranice, ali ne i kuće i za sada nema veće štete, kaže za Euronews Srbija Vladica Mladenović, član Gradskog veća Prokuplja. On navodi da je u Prokuplju danas vrh poplavnog talasa.

I u Kuršumliji danas ostaje na snazi vanredna situacija, kaže za Euronews Srbija Vojimir Čarapić, predsednik ove opštine. Reka se, dodaje, vratila u tok i sanira se šteta. 

"U 20 objekata poplavljeni su podrumi, poplavljena je i jedna kuća i oranice. Pala su dva ili tri mosta i oštećeni neki seoski putevi. Bilo je i odrona. Put Kuršumlija-Lukovska Banja ponovo je prohodan", navodi Ćarapić.

U Kuršumliji je juče prekinuto vodosnabdevanje iz predostrožnosti, a nakon ispitivanja koja je izvršio niški Institut za javno zdravlje danas Kuršumlija ima vodu, a isključeni su samo viši delovi dok se ne ispitaju svi bunari. To bi, dodaje Čarapić, trebalo da bude regulisano do kraja dana ili sutra.

13.47 Proglašena vanredna odbrana od poplava na brani Veliko Središte kod Vršca

Zbog velikih padavina proteklih dana u susednim zemljama, ali i na teritoriji AP Vojvodine, došlo je do povećanja vodostaja na rekama Sava, Nera, Tamiš, Moravica, Brzava i na Markovačkom potoku kod Vršca.

Zbog ispunjenja kriterijuma proglašena je vanredna odbrana od poplava na brani Veliko Središte kod Vršca i redovna odbrana od poplava na reci Savi kod Klenka, i na lokaciji izgradnje mosta kod Sremske Rače. Prema trenutno dostupnim prognozama RHMZ-a u narednim danima očekuje se povećanje vodostaja i proglašenje redovne i vanredne odbrane na ostalim sektorima reke Save.

vodevojvodine.rs

 

JVP "Vode Vojvodine“ je prema Opštem i operativnom planu za odbranu od poplava, uvelo potrebna dežurstva i aktiviralo službe za praćenje i pregled sektora koji su u odbrani. Takođe, u zavisnosti od situacije na terenu, spremno je za preduzimanje potrebnih mera.

vodevojvodine.rs

 

13.40 Popović i Terzić u obilasku poplavljenih srpskih sredina na KiM

Pomoćnici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović i Miloš Terzić, zajedno sa svojim timom obilaze danas poplavljene srpske sredine na severu Kosova i Metohije. Obilazak su započeli u opštini Leposavić, selima Vuča i Borovik, koja su pretrpela značajnu štetu i probleme usled obilnih padavina. Oni su se po nalogu direktora dr Petra Petkovića uputili na teren kako bi se uverili u razmere štete i situaciju na terenu, te posetili nekoliko poplavljenih domaćinstava koja su najugroženija.

kim.gov.rs

 

U Leposaviću su preneli jasnu poruku da će Kancelarija za KiM, u saradnji sa stručnim komisijama, pomoći u saniranju štete koju su poplave napravile, kako na infrastrukturi, tako i na stambenim i pomoćnim objektima.

kim.gov.rs

 

"Opštinu Leposavić je zadesila najveća prirodna katastrofa u poslednjih 50 godina. Pritoka Ibra i bujični potoci potopili su čitava domaćinstva u selu Borovik, potopljena je farma svinja u Kajkovu, oštećen most u Jošanici, objekat Poljoprivredne škole u Lešku, a situacija je teška i u brdsko-planinskim selima gde je prekinuta komunikacija. Formiran je Krizni štab na terenu koji prati situaciju i biće formirane i stručne komisije za procenu štete, kako bi se sanirala šteta u najkraćem mogućem roku. Naše je da kao predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i države Srbije budemo uvek sa svojim narodom i pomognemo tamo gde je neophodno", istakao je Popović. On je zahvalio i predstavnicima lokalne samouprave i predsedniku Privremenog organa Zoranu Todiću na angažovanju i hitroj reakciji u pomoći meštanima.

kim.gov.rs

 

Predstavnici Kancelarije nastavili su obilazak poplavljenih predela u opštini Zvečan sa predsednikom Privremenog organa opštine Ivanom Todosijevićem koji ih je detaljno informisao o problemima koji su nastali, a prvog dana posete obići će i Kosovsku Mitrovicu i Zubin Potok. Drugog dana posete, planiran je obilazak srpskih sredina južno od Ibra koje su poplavljene.

12.37 Visoki vodostaji na svim većim rekama u Republici Srpskoj

Na svim većim rekama u Republici Srpskoj jutros je zabeležen porast vodostaja, ali uglavnom ispod kvote redovne odbrane od poplava, saopšteno je iz bijeljinska Javna ustanova "Vode Srpske". Prema prognoznim modelima, tokom vikenda očekuje se zadržavanje povišenih vodostaja na većim rekama u Republici Srpskoj, ali sa tendencijom stagnacije na svim većim vodotocima osim reke Save, navodi se u saopštenju.

Tokom vikenda se, kažu, očekuje blagi porast vodostaja reke Save sa mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplava na vodomernoj stanici Jasenovac u Hrvatskoj, nakon čega bi usledilo opadanje vodostaja reke Save.

11.29 Todosijević: Reka Ibar se povlači u korito, za sada nema opasnosti

Predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević izjavio je danas da se reka Ibar povlači u korito i da za sada nema opasnosti. Todosijević je za Kosovo onlajn rekao da vlasti prate nivo reka Sitnice i Laba i preneo da su se povluke planinske reke. Istakao je da su poplave izazvale veliku materijalnu šetu na teritoriji opštine Zvečan, naročito u selima Seno, Banje, Žerovnica i Žitkovac. "

10:44 Dupljak: Raška se polako vraća u svoje korito

Euronews

"Narednih dana nam ostaje da utvrdimo obale, operemo ulice i sredimo sve ono što bi našim građanima omogućilo nesmetano kretanje", istakao je Dupljak.

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

10:21 Najteža situacija upravo na Ibru

I reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška. Poplavljena je industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova i sportski centri koji se nalaze nadomak reke i autobuska stanica. Doneta je i naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je da je, kada se radi o poplavama, trenutno najteža situacija upravo na Ibru gde će tokom dana biti sprovdene sve mere neophodne da se zaštite ljudi nizvodno od Raške prema Kraljevu. On je za TV Pink rekao da se talas na Ibru kreće prema Kraljevu, te da će u tom gradu večeras biti vrh talasa. Puzović je uputio apel građanima da se sklone od obala reka.

"Klizavo je i sve što je na metar dva od obale je opasno. Prilaz ugrožava život. Sklonite se i sklonite decu što dalje od obala", apelovao je on.

Poplavljene su i velike površine obradivog zemljišta nizvodno od Raške. Vodostaj Ibra je porastao tokom noći, a trenutno pada kiša sa susnežicom.

09:43 Poplave i Kuršumliji, Dragačevu, Tutinu...

U Kuršumliji je najteže u naselju Mikuljana, gde je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdeva vodom. Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu. Na Limu je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.

08:57 Kritično u Kosovskoj Mitrovici

Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je bilo u naselјima uz obalu Ibra, što je dovelo do evakuacije 120 porodica iz stambenih zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice. Doneta je odluka i da nastave u školama danas neće biti Klini i Srbici zbog otežanog saobraćaja, preneo je Reporteri.

Izlivanjem vode poplavlјeno je više domaćinstava u selima Žitkovac, Žerovnica, Jagnjenica u opštinama Zvečan i Zubin Potok, a zbog izlivanja Ibra najkritičnije je juče bilo u naselјu Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice. U saopštenju opštinskog štaba u Mitrovici navodi se da je 120 porodica evakuisano iz 11 stambenih zgrada. Više od 30 lјudi privremeno je smešteno u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici, prenela je RTS.

08:48 Spirić: Vodostaj Ibra raste iz minuta u minut

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić saopštio je sinoć da vodostaj Ibra raste iz minuta u minut, a veliki broj zgrada i kuća u naselјu Bošnjačka mahala u blizini istočnog mosta je poplavlјen. Dodao je da vatrogasne ekipe i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica pomažu svim stanovnicima u Bošnjačkoj mahali, bilo da su Srbi, Albanci ili Romi.

"Situacija jeste ozbilјna i iziskuje solidarnost i jedinstvo i sada moramo da pokažemo da brinemo jedni o drugima. Nažalost, ugrožene su stambene zgrade opštine Kosovska Mitrovica, kao i čitavog okruga", rekao je Spirić.

U selima Žitkovac i Žerovnica pao je jedan od električnih stubova tako da su žitelјi bez struje. Na lokalnim i magistralnim putevima na severu pojavili su se odroni, pa  je tokom popodneva bio neprohodan put Kosovska Mitrovica – Zubin Potok, a otežano je bilo kretanje na putu Mitrovica–Leposavić.

08:01 Drina se izlila u Zvorniku, Lim u opadanju

Reka Drina izlila se na poljoprivredno zemljište u zvorničkim mesnim zajednicama Tršić i Roćević, dok je u Karakaju voda ušla u podrumske prostorije četiri kuće, a ugroženo je još oko 50. Poplavljena je gradska plaža u Zvorniku, a očekuje se da će se reka izliti i u vikend naselju u Srednjem Šepku, prenosi RTRS.

Vodostaj reke Lim opao je tokom noći za desetak centimetara i za sada je sve pod kontrolom i nema ugroženih, rekli su za RTRS iz Teritorijalno-vatrogasne jedinice Rudo. U delu opštine uz Lim i Uvac juče je proglašena vanredna situacija. Lim se izlio na područu mesnih zajednica Staro Rudo, Mrsovo i Obrvena, rekao je načelnik Opštinskog kriznog štaba Marko Pjevčević. Nivo Lima kod Prijepolja od noćas stagnira, a juče je podignut još jedan nasip da se zaštiti Brodarevo. Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić izjavio je da je dobra vest što je pao sneg u Crnoj Gori koji zadržava deo vode, tako da je došlo do stagnacije Lima, prenosi RTS.

07:44 Zakazana sednica Štaba za vanredne situacije Banjaluka

Zbog naglog porasta vodostaja, usled čega je Vrbas prešao kotu redovne odbrane od poplava, zakazana je sednica Štaba za vanredne situacije Banjaluka. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković napisao je na društvenim mrežama da za sada nema mesta panici, da su ekipe u pripravnosti i u svakom trenutku spremne da reaguju.

Vodostaj Une u Kozarskoj Dubici i dalje raste, iznosi 344 centimetra i veći je u odnosu na sinoć za 20 centimetara. Vodostaj Drine u Foči je u opadanju, Ćehotina je u blagom porastu, ali u je Pljevaljima u opadanju, tako da se ne očekuju veći problemi. Vodostaj reke Bosne u Doboju ima tendenciju pada i ispod je kote redovne odbrane od poplava, navodi RTRS.   

Gašić: Imali smo 84 evakuacije iz objekata

Euronews

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je poplavlјena područja i u Novom Pazaru poručio da pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa ostalim službama, čine sve da pomognu građanima da sačuvaju njihova domaćinstva nakon što su obilne padavine prouzrokovale porast vodostaja i izlivanje reka, saopšteno je iz MUP-a.

"Na sreću, u ovom delu Novog Pazara, reka je u koritu. Međutim, sve ono što je stiglo sa svih tih manjih bujičnih vodotokova je ogromna količina vode. Želim da se zahvalim gradonačelniku Novog Pazara, građanima i lokalnoj samoupravi koji su ovde čitavog dana zajedno sa Sektorom za vanredne situacije i "Srbijavodama", kao i Vojsci Srbije koja je istog trenutka izašla da pomogne građanima da sačuvamo domaćinstva", poručio je juče ministar.

Tanjug/MUP Srbije

 

Kako je istakao, pripadnici Sektora za vanredne situacije juče su obavili 84 evakuacije i poručio da će pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica ostati na ovim područjima sve dok građani ne budu u potpunosti bezbedni.

"Imali smo 84 evakuacije iz 84 objekta, pet u Novom Pazaru, devet u Sjenici, 30 u Prijepolјu, 24 u Priboju i 16 u Brusu. I dalјe nastavlјamo da radimo, 94 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica su ovde u Novom Pazaru i ostaće i dalјe koliko je potrebno da bi građani bili bezbedni“, rekao je ministar.

Komentari (0)

Srbija