Društvo

Teška noć pred poplavljenim područjima, vanredna situacija u šest opština

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

19/01/2023

-

08:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije i gradskog kriznog štaba tragaju za dve osobe u novopazarskom naselju Ćeremidžinica, potvrđeno je za Euronews Srbija. Nadležni su na terenu gde utvrđuju navode da su se osobe utopile u reci Trnavici koja je nadošla zbog obilnih padavina.

Usled obilnih padavina,  proglašena je vanredna situacija na teritoriji šest lokalnih samouprava i to na celoj teritoriji grada Novog Pazara, kao i opština Prijepolje, Tutin, Brus i Kuršumlija, i na delu teritorije opštine Nova Varoš (dve mesne zajednice Akmačići i Božetići), saopštio je MUP. 

Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u naselјima uz obalu Ibra, što je dovelo do evakuacije 120 porodica iz stambenih zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova do sada su evakuisali 84 osoba iz poplavljenih područja u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Brusu. Najviše osoba evakuisano je u Priboju - 30, a zatim u Sjenici (24), Brusu (16) , Sjenici (9) i Novom Pazaru (5), saopštio je MUP Srbije.

Prema poreseku stanja u 15.00 časova, do sada je ukupno evakuisano 45 osoba i to dve  na teritoriji Grada Novog Pazara, devet na teritoriji opštine Sjenica, 12  na teritoriji opštine Prijepolje, četiri na teritoriji opštine Priboj, 16 na teritorija opštine Brus i dve u mestu Ivanje (Prijepolje).

Prema navodima Sektora za vanredne situacije MUP-a, na ugroženim područjima na teritoriji Srbije ukupno je izvršeno 29 intervencije crpljenja vode.

Euronews

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u i Prijepolju i Sjenici proglašena je vanredna situacija, vodostaji rastu, a najkritičnije je u Bukrešu.

Nakon obilnih padavina i poplava, Prijepolje očekuje neizvesna noć, jer su najavljene nove kiše.

Pola grada ostalo je bez grejanja zato što je kotlarnica poplavljena, preneo je Prijepolje info portal. U iščekivanju novih padavina, policija i pripadnici Sektora za vanredne situacije obezbeđuju nekoliko lokacija u centru Prijepolja, među kojima i viseći most na Limu, koji se trenutno nalazi na koti od 374 centimtara.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić izjavio je ranije danas da su posle obilnih padavina koje su pogodile tu opštinu građani trenutno bezbedni i dodao da je neizbežno da poplave naprave štetu, ali da će se raditi na tome da se ona sanira. Babić je podsetio je da je situacija u Brodarevu i Zalugu najkritičnija, dodajući da je Ivanjsko polje poplavljeno, ali da na tom prostoru stanovništvo nije ugroženo.

 U Tutinu je teška situacija gde reka Vidrenjak preti da se izlije. Predsednik opštine Tutin Salih Hot u razgovoru za Euronews Srbija kaže da su ekipe na terenu od ranih jutarnjih sati i da postoji mogućnost da će na sednici Kriznog štaba biti proglašena vanredna situacija i u ovom gradu.

"Situacija je teška i menja se iz sata u sat. Ima nekoliko graničnih tačaka gde postoji opasnost da se izlije Vidrenjak, a na nekim mestima je već i počeo. Ako ovako nastavi da pada kiša, moraćemo da proglasimo vanrednu situaciju. Ništa bolje stanje nije ni na terenu, Gornja i Donja Pešter i čitava teritorija je pod velikim količinama vode. Za sada nemamo informacije da su ugrožena domaćinstva, ali i to pratimo", rekao je Hot.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić informisali su danas članove Vlade o trenutnoj situaciji u područjima ugroženim poplavama. Potpredsednik Vučević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije na terenu, a da su svi kapaciteti vojske stavljeni na raspolaganje. Odmah nakon sednice, ministar Gašić uputio se u obilazak poplavljenih područja.

Tanjug/MUP Srbije

 

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je večeras poplavlјena područja gde je izjavio da su 16. januara razgovarali sa svim lokalnim samoupravama, sa građanima i da su obišli domaćinstva za koja su smatrali da mogu biti ugrožena. 

Gašić je u Novom Pazaru poručio da pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa ostalim službama, čine sve da pomognu građanima da sačuvaju njihova domaćinstva nakon što su obilne padavine prouzrokovale porast vodostaja i izlivanje reka, saopšteno je iz MUP-a.

Vučević je prethodno u razgovoru za Euronews Srbija istakao da je Vojska Srbije u svakom trenutku spremna da pomogne ugroženim oblastima.

"Ako dobijemo zahtev od Štaba za vanredne situacije i civilnih organa vlasti Vojska Srbije će pomoći. Nama su inače tamo dosta jaki kapaciteti zbog cele ove stuacije sa KiM, dakle ono što tamo možemo da pomognemo, mi pomažemo. Mi to ni ne pominjemo, ali svaki dan u nekoj opštini imate intervenciju ili pomoć, pre svega inženjerskih jedinica Vojske Srbije", rekao je Vučević.

Euronews

Iz Crne Gore stižu novi obilni dotoci, pa je na Limu podignut još jedan nasip da se zaštiti Brodarevo. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, "Srbijavoda" i opština, obezbeđuju mesta gde se, tokom dana, očekuje vrh poplavnog talasa, prenosi RTS.

Jaka kiša padala je tokom cele noći na teritoriji opština Sjenica i Raška i doprinela je ponovnom rastu vodostaja reka.  I dalje je najkritičnije u naselju Bukreš gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Euronews

Zbog neprekidnih padavina tokom noći i jutra izlila se reka Seljašnica i poplavila Kotanjsku ulicu u Prijepolju. Stanovnicima naselja voda je ušla u kuće i napravila ogromnu štetu, preneo je Prijepolje info portal. Poplavljeno je oko dvadesetak kuća , a potrebna je pomoć jer se očekuje nastavak padavina.

Pripadnici sektora za vanredne situacije i meštani dežurali su i noćas zbog mogućeg izlivanja reke ali i saniranja štete koja je nastala tokom jučerašnjeg dana. Zbog izlivanja reke Grabovice, Sjenica je proglasila vanrednu situaciju. Raste i vodostaj Ibra u Raški.

Jaka kiša doprinosi nešto težim uslovima za vožnju, a na kolovozima je na pojedinim mestima primetna veća količina vode. Raste i vodostaj Drine.

Načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić rekao je za RTS da se očekuje još kiše u Sjenici.

Tanjug/Prijepolje info portal

 

Nivo Lima raste 20 centimetara na sat. Zatvoreni su kafići na obali Lima, zabranjen je prelaz preko visećeg mosta u Prijepolju. Nove padavine se očekuju posle podne. Nivo Lima je blizu granice vanredne odbrane od poplava. 

Tanjug/Prijepolje info portal

 

Nikolić je rekao da je Brodarevo prvo na udaru i da Lim tu najviše preti. Prema njegovim rečima, predviđanja su da danas dolazi do vrha talasa, voda će još nadolaziti i biće još izlivanja.

Vanredna situacija i u Kuršumliji

Zbog naglog porasta nivoa reke Toplice i ugroženosti nekoliko naselja i vodozahvata u Kuršumliji je proglašena vanredna situacija. Najteže je u naselju Mikuljana gde je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdeva vodom.

Na terenu su službe Javnog komunalnog preduzeća i pripadnici Sektora za vanredne situacije koji su pritekli u pomoć ugroženim domaćinstvima.

Poplave i na severu Kosova

Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u naselјima uz obalu Ibra, što je dovelo do evakuacije 120 porodica iz stambenih zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izlivanjem vode poplavlјeno je više domaćinstava u selima Žitkovac, Žerovnica, Jagnjenica u opštinama Zvečan i Zubin Potok, a zbog izlivanja Ibra najkritičnije je u naselјu Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U saopštenju opštinskog štaba u Mitrovici navodi se da je 120 porodica evakuisano iz 11 stambenih zgrada. Više od 30 lјudi privremeno je smešteno u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici, prenela je RTS.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić saopštio je večeras da vodostaj Ibra raste iz minuta u minut, a veliki broj zgrada i kuća u naselјu Bošnjačka mahala u blizini istočnog mosta je poplavlјen.

Komandir vatrogasne stanice u Zvečanu Vladan Radomirović kazao je da ovakvu situaciju sa poplavama ne pamte ni najstariji stanovnici Zvečana.

"Situacija je najteža u poslednjih 50 godina. Imamo velikih problema sa bujicama, a nivo reke Ibar je u porastu na gotovo svim tačkama. Sve je ugroženo", rekao je Radomirović.

Tanjug

On kaže da su angažovane sve ekipe, ali i da nadležne službe ne mogu sve da postignu jer stalno dobijaju nove prijave građana.

Put kojim se iz severne Kosovske Mitrovice i Zvečana ide za Zubin Potok je blokiran zbog odrona i trenutno je neprohodan a kako javlja Kosovo onlajn, u toku su pokušaji da se put osposobi i očekuje se dodatna mehanizacija.

U naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice situacija je i dalje ozbiljna i za sada je evakuisano više od 50 porodica sa leve strane istočnog mosta. Sve opštinske službe i vatrogasci su na terenu i evakuišu stanovništvo ugroženo poplavama, bez obzira na nacionalnu pripadnost, prenosi TV Most.

Sada je važno da se sačuvaju životi a kasnije ćemo zajedno, sa Kancelarijom za KiM nadoknaditi materijalnu štetu, istakao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

„Situacija jeste ozbiljna, iziskuje pre svega solidarnost i jedinstvo, da pokažemo da svi moramo da brinemo jedni o drugima. Evakuisano je preko 50 porodica. Zahvalnost dugujemo vatrogasnom timu, inspekcijama i pre svega građanstvu koje pokazuje solidarnost da se u ovom momentu osnažimo i podržimo“, rekao je Spirić.

Na terenu su spasilačke ekipe i pripadnici vatrogasnih jedinica, koje čamcima evakuišu ugroženo stanovništvo.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić apelovao je na građane da se organizuju i da dođu kod istočnog mosta kako bi pomogli službama u sprečavanju veće štete, jer voda brzo nadolazi u sve većoj količini. Situacija je alarmanta, prenosi Radio Kosovska Mitrovica.

Izlila se i Bjelica, iseljena jedna porodica

Vodostaj reke Bjelice dužinom celog toka trenutno je izrazito uvećan, a reka se izlila na poljoprivredno zemljište u pojedinim naseljenim mestima. Prema rečima Milivoja Dolovića, predsednika opštine Lučani, usled izlivanja reke Bjelice došlo je do plavljenja poljoprivrednog zemljišta u selima Živica, Turica i Puhovo.

"Ugrožena su i dva putna pravca u Viči i Guči”, dodao je Dolović.

Kako je za Tanjug rekao Milija Milenkovića, pomoćnik predsednika opštine Lučani, jedna porodica je iseljena i u dva domaćinstva je voda ušla u dvorište.

"Ako za sat, dva ne uđe više to je to, ali ako nastavi onda može biti kritično”, rekao je on.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na reci Bjelici u Guči otkazano je zbog apela nadležnih republičkih organa i vremenskih neprilika kao i najavljenih pojačanih padavina.

Upozorenje RHMZ

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije izdao je za danas upozorenje na obilne padavine za područja južne, jugoistočne i istočne Srbije.

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

"Danas na području Kosova i Metohije, a posle podne i jugoistočne i istočne Srbije obilne padavine, ukupno od 20 do 50 mm za 24 h", navode iz RHMZ.

Komentari (0)

Srbija