Društvo

"Strah me je da zaspim, sanjam vodu": Reke se povlače ostavljajući mulj, uništenu imovinu i strepnju od novih poplava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Enes Radetinac

23/01/2023

-

15:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Reke u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici su se povukle u svoja korita, ali tu nije kraj problemima sa kojima se suočavaju meštani poplavljenih područja – na redu je saniranje posledica. 

Mulj, blato, uništeni nameštaj samo su neki od prizora koji se mogu videti u poplavljenim područijma. Što se tiče materijalne štete, situacija je rezličita od mesta do mesta.  U Novom Pazaru najktičnije je bilo u  blizini reka Trnavica i Jošanica gde je voda ušla i u nekoliko kuća.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije ovog grada za sada je štetu prijavilo najviše privrednika i poljoprivrednika. Jedan od njih je i  mesar Atko Numanović kome je voda napravila štetu  koja im je zastavila kompletan rad. 

Atko zapošljava oko 20 radnika  koji su bili tu u trenutku kada je počela reka Raška da izliva i uspeli su svi zajedno da spasu životinje. Međutim, nisu uspeli da sačuvaju opremu. 

"Svi agregati su nam pocrkali i ne možemo da radimo dok se sve ovo ne sanira i dok ne dođe ekipa koja radi servis tih agregata", kaže za Euronews Srbija Atko Numanović, novopazarski privrednik.

Najveći problem i ovog puta u opštini Tutin napravila je reka Vidrenjak koja je poplavila nekoliko kuća u toj opštini i nanela im štetu koju je teško sanirati. 

Ademović: Voda je donela mulj, šteta mi je najmanje 5.000 evra

Imer Ademović iz Tutina priča da je poplava nanela veliku štetu njemu, ali i komšijama.

"Voda je donela mulj. U podrumu mi je bilo dosta elektronike. Sve nas je ovo iznenadilo, jer nismo imali do sada ovakve situacije u januaru. Sada smo u mesec dana imali dve poplave", priča Ademović.

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

Prema njegovoj proceni šteta naneneta njegovom domaćinstvu je najmanje 5.000 evra. 

Najkritičnije je bilo u Sjenici kada se reka Grabovica izlila i popravila naselje Bukreš. Prema rečima predsednika opštine Sjenica Muniba Mujagića komisija za procenu štete će već danas izaći na teren i procenjivati štetu. Prema njegovim rečima tokom poplave u Sjenici je bilo ugroženo više od 200 domaćinstava.

"Ima štete. Ušla je voda u sobu, uništena je fasada na kući. Gledaš kako ono što si godinama kupovao, sticao, voda uništava ", priča Ismet Hasanović, meštanin opštine Sjenica. Navodi da je poplava bila velika trauma za njega i njegove komšije. 

Ibramović:"Strah me je da zaspim"

Teško je bilo i njegovim komšijama. Suada Ibrović, meštanka opštine Sjenica kaže da je strahovala da voda ne odnese nju i decu.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Izgubljena sam bila. Spavala sam, probudila se i videla vodu. Šok. Strahovala sam da voda ne odnese mene i decu. I sada kad spavam sve to ponovo sanjam. Strah me da zaspim, da ponovo ne naiđe voda ", priča Suada.

Iako su poplave u Sjenici i Tutinu bile obilnije nije bilo ljudskih žrtava, dok se nažalost u  Novom Pazaru desila tragedija, gde su  dve osobe upale u reku Trnavicu i utopile se. Jedno telo je pronađeno osam kilometara od mesta nesreće, dok je drugo telo pronađeno danas desetak kilometara od mesta nesreće.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija