Društvo

RHMZ: Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera u porastu u naredna dva dana

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2023

-

15:47

RHMZ: Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera u porastu u naredna dva dana
RHMZ: Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera u porastu u naredna dva dana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će se na Savi kod Šapca vodostaj u naredna 24 sata kretati oko granice vanredne odbrane od poplava, a zatim će preći u manje opadanje.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama tokom 23./24. januara vodostaji će biti u porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa, objavljeno je na sajtu RHMZ-a.

Na Ibru sa pritokama tokom 23./24. januara vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granica odbrane od poplava. Na Tamišu kod h.s. Jaša Tomić vodostaj će biti u porastu do 25. januara i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava. Na Neri kod h.s. Kusić vodostaj će biti u porastu tokom 23./24. januara i prevazići će granicu redovne odbrane od poplava, navodi RHMZ.

Inače, nivo reka u poplavljenim područjima u Srbiji opada, a vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo. Još se traga za muškarcem nestalim u reci Raški.

Reke Ibar i Zapadna Morava, koje su se izlile na nekoliko mesta na teritoriji opštine Kraljevo, povukle su se u svoja korita. Nivo Ibra je u centru Kraljeva opao za šezdesetak centimetara, ali je u delu grada i dalje na snazi vanredna situacija.

Šef gradskog Štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva Radoica Kočović, kazao je za RTS da štab ima obavezu da analizira poplavu i da pored procene štete proceni i koja su to kritična mesta.

"Nama se pokazalo da od ulaska Ibra u teritoriju Kraljeva, od Progorelice, u mesnim zajednicama Ušće i Bare, tu gde ima naseljenih mesta u priobalju Ibra. Ovaj nivo vodostaja može da ugrozi domaćinstva i da prodre voda u stambene objekte", naveo je Kočović.

On je dodao da je dobrom reakcijom gradskog štaba sprečeno da voda ovog puta uđe u stambene objekte.

"Digli smo sve snage koje smo imali na raspolaganju, javna preduzeća, reagovali smo maksimalno. Čak su naši radnici pomagali sa punjenjem džakova koji su opremani i prema Novom Pazaru i Brusu i drugim mestima", rekao je Kočović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija