Društvo

Korona presek: Još 10 osoba preminulo od posledica zaraze

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet

26/01/2023

-

21:25

Korona presek: Još 10 osoba preminulo od posledica zaraze
Korona presek: Još 10 osoba preminulo od posledica zaraze - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.566 osoba, a prisustvo je potvrđeno kod njih 700. Od posledica zaraze preminulo je još 10 osoba.

Prema podacima Ministarstva zdravlja objavljenim na sajtu covid19.rs, u bolnicama je trenutno 264 pacijenta, od kojih je 10 na respiratoratorima.

 

 

Podsetimo, juče je u Srbiji potvrđeno da su od korone obolele  777 od ukupno 10.448 testiranih  osoba. Preminulo je petoro, dok su hospitalizovana 273 obolela. Njih 15-oro je bilo na respiratorima.

Doktor Vladan Šaponjić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" rekao je juče da je trenutna epidemiološka situacija relativno povoljna na teritoriji Beograda i zadovoljavajuća na teritoriji Srbije, i da je u poslednje dve nedelje došlo i do pada zaraženih koronavirusom.

Šaponjić je na konferenciji koja se bavila temom primene bivalentne vakcine protiv kovida, a i pojavom malih boginja u Srbiji podsetio da mi od pre nekoliko dana imamo i drugu bivalentnu vakcinu, koja bi do danas trebalo da bude dostupna svim domovima zdravlja. 

Najjači hibridni imunitet

Posle tri godine pandemije virusa korona pokazalo se da najjači imunitet i najviše antitela imaju oni koji su i preležali virus i primili vakcinu, rekao je FoNetu doktor Miloš Marković i objasnio da se to naziva hibridni imunitet.

Prema njegovim rečima, svako ko nije preležao omikron varijantu virusa treba da primi bivalentnu vakcinu. Objašnjavajući kako građani znaju da li su preležali omikron, Marković je rekao da se omikron pojavio u januaru 2022. godine i da svako ko nije imao kovid u toj godini nije imao omikron.

Dr Emina Milošević sa Medicinskog fakulteta kaže da su pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnih, prioritet za vakcinaciju, kao i da je vakcina i za njih potpuno bezbedna. 

Doktori apeluju na one koji se nisu vakcinisali ni protiv sezonskog gripa, da to urade kako bi sprečili širenje zaraze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija