Društvo

Poverenik: Jednom kada date lične podatke - pitanje je gde će sve završiti

Komentari

Autor: RTS

31/01/2023

-

09:24

Poverenik: Jednom kada date lične podatke - pitanje je gde će sve završiti
Poverenik: Jednom kada date lične podatke - pitanje je gde će sve završiti - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je  da građani iz godine u godine podnose sve više pritužbi na zloupotrebu podataka o ličnosti, kao i da postaju svesniji njihovog značaja. Poručuje i da je lične podatke potrebno čuvati, poput vrednih stvari koje posedujemo.

Međunarodni Dan zaštite podataka o ličnosti obeležen je juče u Srbiji. Cilj je da se građani informišu: šta su podaci o ličnosti, kako ih pravo štiti, kao i na koji način i pod kojim uslovima se mogu obrađivati da bi mogli da donose informisane odluke i da se na taj način se efikasnije zaštite.

Poverenik Milan Marinović rekao je za RTS da se broj pritužbi građana u 2022. godini povećao u značajnom procentu, ali i da taj broj raste iz godine u godinu.

"Želim da verujem da su građani svesniji svojih podataka, da moraju da ih čuvaju, kao što čuvaju vredne stvari. Jednom ako ih date, pitanje je gde će sve završiti i možete trpeti zloupotrebe", poručuje Marinović.

Naveo je i da su se građani u prošloj godini najviše žalili na nepostupanje MUP-a, a protiv kojih je nekada bila podneta krivična prijava.

Oprez na mrežama 

Marinović ocenjuje da suštinski ne bi trebalo da delimo nikakve podatke o nama, ali da to ne važi u slučajevima kada ih traže državni organi ili banke.

"Zapitajte se ako vam neko nepoznat, sa kime niste imali kontakt, posebno preko društvenih mreža, traži lične podatke, zašto su im oni potrebni", navodi poverenik.

Najavio je i otvaranje kancelarije Poverenika u Nišu i Kragujevcu, poput nedavno otvorene u Novom Sadu.

"Kancelarija u Novom Sadu već daje rezultate. Svakodnevno dolaze građani, predstavnici lokalnih medija i udruženja i postavljaju razna pitanja", kaže Marinović.

Naglasio je i da u ponoć ističe rok državnim organima za predaju godišnjeg izveštaje u slučaju postupanja po zahtevima o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tokom prethodne godine, apelujući na organe vlasti da to i urade.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović zaključuje i da najmlađi treba da budu oprezni prilikom ostvaljanja podataka na internetu i društvenim mrežama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija