Društvo

Marinović: Izdali smo više stotina prekršajnih naloga organima uprave, kazne plaćaju i ministri

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2022

-

15:23

Marinović: Izdali smo više stotina prekršajnih naloga organima uprave, kazne plaćaju i ministri
Marinović: Izdali smo više stotina prekršajnih naloga organima uprave, kazne plaćaju i ministri - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Poverenik Milan Marinović objasnio je danas da će Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koja je u petak otvorena u Novom Sadu biti na usluzi svim građanima kada su u pitanju osnovne informacije ili podnošenje osnovnih dokumenata i zahteva, a da će u slučaju potrebe da se vrši neki nadzor, predmet biti upućen u sedište u Beogradu.

Svakako, rekao je Marinović za Tanjug, izuzetno je značajno otvaranje Kancelarije i van Begrada, a u narednoj godini planirano je da budu otvorene još dve - u Nišu i Kragujevcu.

"Tekst koji je bio u primeni do novembra prošle godine nije dozvoljavao mogućnost da Poverenik otvori kancelariju van Beograda. Uspeli smo da izmenimo zakon i dodamo tu mogućnost i iskoristili smo je", rekao je Marinović. 

Da li će se predmet iz Novog Sada slati, odnosno rešavati u Beogradu, objasnio je Marinović, zavisiće od samog predmeta - ukoliko je nekome potreban odgovor u vezi sa primenom nekog zakona, kako da postupi, u kom roku da podnese žalbu, kako da se žali, i ukoliko je potrebna neka informacija od javnog značaja - sve to će moći da obavi u kancelariji u Novom Sadu. 

"Ako treba da se izvrši neki nadzor to će ipak ići iz sedišta, iz Beograda. Bilo je gotovo nemoguće da otvorimo kancelarije koje će da obavljaju sve nadležnosti poverenika na tim teritorijama, jer bi to podrazumevalo da moramo ljude iz Beograda da selimo u Novi Sad,  Niš i Kragujevac, što nije ni praktično i ne bi bilo ni efikasno", objasnio je Marinović. 

Na pitanje koliko su građani upoznati sa svojim pravima, Marinović je kazao da se situacija menja na bolje, odnosno da su građani sve bolje informisani.  

"Činimo sve da ih upoznamo o njihovim pravima koja mi štitimo, na razne načine, održavanjem tribina, izdavanjem saopštenja, držanjem obuka. Ove godine smo bili jako aktivni, u mnogim lokalnim samoupravama smo držali obuke, a tek krećemo sa tim", rekao je Marinović. 

On je najavio da će od 2023. pa narednih 29 meseci trajati projekat koji se Kancelarija sprovodi sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u oblasti zaštite podataka o ličnosti. 

"Obići ćemo 15 gradova i opština u Srbiji što se tiče obuke zaštite podataka o ličnosti, i još 15 gde ćemo držati tribine na tu temu, a u saradnji sa austrijskom agencijom ADA od proleća isto to, samo u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja", najavio je Marinović. 

Što se tiče protekle godine, Marinović je izdvojio primenu izmenjenog zakona koji je povećao ovlašćenja Poverenika u smislu mogućnosti da u slučaju neoglašavanja organa uprave, Poverenik izdaje prekršajni nalog. 

"Izdali smo više stotina prekršajnih naloga i mogu vam reći da kazne ne plaćaju samo ovlašćena lica u organima vlasti nego čak i nekoliko ministara. Kada smo najavili da ćemo kažnjavati za ćutanje uprave procenat od ukupnih žalbi povereniku je sa 60 do 70 odsto koji se odnosilo na ćutanje uprave, spao na 37 odsto, a još nije počela primena zakona. Sada je počela i ja sam ubeđen da će taj procenat biti još manji", rekao je Marinović. 

U oblasti zaštite podataka o ličnosti, dodaje Marinović, veoma značajna stvar je izrada Strategije zaštite podataka o ličnosti u saradnji sa vladom Srbije.

"Urađen je finalni tekst Nacrta, on treba da se usvoji, da prođe proceduru, i ja verujem da će u prva tri meseca sledeće godine biti usvojena. Reč je o strategiji do 2030. godine", rekao je Marinović.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija