Društvo

Ružić o tuči u školi u Vranju: Reagovala prosvetna inspekcija, biće preduzete mere protiv odgovornih

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

10:10

Ružić o tuči u školi u Vranju:  Reagovala prosvetna inspekcija, biće preduzete mere protiv odgovornih
Branko Ružić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Povodom tuče u školi u Vranju, gde je jedan učenik povređen, na teren je juče izašla gradska prosvetna inspekcija, rekao je ministar prosvete Branko Ružić i dodao da će biti preduzete mere prema onima koji su odgovorni. 

On je za TV Pink naglasio da treba sagledati sve aspekte i videti šta je činjenično stanje, i dodao da postupak vodi tužilaštvo. Komentarišući navode da se unapred znalo da će biti tuče, ministar prosvete je rekao da je obaveza onih koji znaju da prijave to policiji.

Govoreći o direktorki škole u Sečnju, koja je privukla pažnju javnosti porukom da sveštenika neće biti u školi kojom rukovodi za školsku slavu - Svetog Savu, ministar Ružić je rekao da je razgovor sa njom obavila načelnik školske uprave. 

Naveo je da niko ne osporava pravao pojedincu da se oseća subjektivno kako želi. Smatra da je reč o nesnalaženju i stav da se predimenzirano potencija lična pripadnost nečemu, bez da se naprave konsultacije u vezi sa školskom slavom.

"Ima pravo da iznese svoj stav, a treba voditi računa o kolektivu", rekao je on.

Ružić je govoreći o maloj maturi rekao da će umesto kombinovanog testa za pet predmeta, na maloj maturi biti testirano znanje iz jednog od tih pet predmeta za koji se osmaci opredele. Rekao je da ih se najviše, preko 30 posto, izjasnilo za biologiju, te da slede geografija, istorija, pa fizika i hemija. 

Naveo je da su zbirke sa 450 zadataka za pripremu u prodaji od 24. januara, da ima puno besplatnih priprema, a biće i probnog testiranja. 

Ocenio je da je sve je spremno i da deca nemaju razloga da bude uznemireni.  Ružić je naglasio i da je strateško opredeljenje države da i srednja škola postane obavezna. 

Rekao je da to iziskuje analizu mreža srednjihi škola i dostupnosti mreže škola, a zatim i promenu Ustava.

"Bio bi to krupan i važan iskorak. Pomogao bi društvu. Ima vremena i na tome radimo, videćemo da li će biti realizovan. To je ideal kome težimo", zaključio je ministar prosvete. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija