Društvo

Ružić: Naša dužnost je da čuvamo sećanja na stradanja i žrtve u Drugom svetskom ratu

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

10:50

Ružić: Naša dužnost je da čuvamo sećanja na stradanja i žrtve u Drugom svetskom ratu
Branko Ružić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete Branko Ružić je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara, ukazao da je naša dužnost da čuvamo sećanja na sva stradanja i žrtve, jer je to način da sačuvamo buduće generacije od ovakvih opasnosti.

"Istorija i tradicija naše zemlje svedoče da smo se uvek suprotstavljali svakoj nepravdi, a tako je bilo i u Drugom svetskom ratu kada smo se borili protiv fašizma. Duboko se saosećamo sa patnjom i stradanjem jevrejskog naroda i veoma dobro razumemo šta je Holokaust. Zbog toga smo dužni da svakoga dana u godini čuvamo sećanja na sva stradanja i žrtve", rekao je ministar.

On je istakao čvrsto opredeljenje i posvećenost da se nikada ne zaborave tragični istorijski događaji. Ministar je naveo da je u tom kontekstu veliki značaj obrazovanja, koje neguje sećanja na žrtve Holokausta i sve žrtve nacizma, jer je to način da sačuvamo buduće generacije od ovakvih opasnosti.

Ružić je istakao da Ministarstvo prosvete pruža sistemsku podršku nastavnicima i učenicima koji realizuju nastavne i vannastavne aktivnosti posvećene temi prošlih ratova, uz pijetet prema žrtvama svog, ali i svih drugih naroda. 

"Tokom školovanja kroz časove odeljenskog starešine, građanskog vaspitanja, časove istorije i druge nastavne i vannastavne aktivnosti kod  učenika se podstiče svest o značaju poštovanja ljudskih prava, vrednovanja ljudskog dostojanstva, empatiji i ravnopravnosti, ali uče i da prepoznaju predrasude i stereotipe", kazao je Ružić. 

Na Nacionalno obrazovnom portalu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja od petka, 27. januara 20233. godine će biti aktivna stranica na kojoj će nastavnici moći da pronađu materijale o ovoj temi, a koju je pokrenulo Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo intenzivno sarađuje sa međunarodnim institucijama kao što su Memorijalna ustanova žrtava i heroja Holokausta u Jad Vašemu (Izrael), Muzej i centar za dokumentaciju (Le Memorial de la Shoah, Pariz) i Centra za dokumentaciju i istraživanja Centralne Evrope – "Centropa" (Berlin), navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija