Društvo

Neukorićene reke, smeće ili nelegalna gradnja: Poplave se u Novom Pazaru ponavljaju iz godine u godinu, šta je rešenje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2023

-

09:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poplave u Novom Pazaru nisu novina, događaju se svake godine na istim mestima i skoro u isto vreme. Poslednja je imala nenadokadive posledice jer su poginule dve osobe. Ovaj slučaj pokrenuo je pitanja šta su uzroci - neukorićene reke, smeće u rekama, ili nelegalna gradnja?

Ovu temu prvi je otvorio ministar Husein Memić koji se tada putem društvenih mreža osvrnuo na one, kako kaže, najglasnije, a ne sve građane.

"Zaista je licemerno optuživati bilo koga, a sami znate da ste ugrozili sebe i druge time što ste pravili svoje objekte na dva i po metra od same reke", rekao je Memić.

Međutim, Ado Marovac iz grupe građana "Za zdrav Novi Pazar" kaže da je priča oko nelegalnih objekata zamena teze.

"Bazirati se na izolovanim slučajevima, kao što je par objekata, koji u nekom delu sprečavaju tok reke, ne može da se smatra kao glavni problem. Zašto do sada nije bilo ukorićenja reka? Ako ćemo da se pozivamo na nelegalne objekte, jasno govori činjenica da se u suštini niko dve decenije nije bavio ukorićenjem reke. Da su se bavili, ne bi se nikom dozvolilo da se gradi i ometa vodo tok reke", kaže Marovac.

Memić kaže da je odgovornost na svima i da u ovom slučaju ne postoje strane. Kako dodaje, neke kuće koje su, kako je naveo, na meti poplava zapravo su dosta stare.

"Kuće su pravljene pre trideset godina. Oni koji su dozvolili da se kuće prave pre deset, dvadeset ili trideset godine su odgovorni zašto su te kuće tu. Tako da ne može ni opzicija niti pozicija, niti bilo ko, apsolutno smo svi odgovorni. To je sad kontadiktorno. Oni hoće sistem. Sistem bi trebao da ih natera da ruše. Ako bi se poštovao sistem, njima bi najgore bilo" kaže Memić.

Sa druge strane, Marovac kaže da odgovornost ne treba tražiti među građanima. "Ni u kojem slučaju građani nisu krivi. Kada loklana smaouprava i država reše svoj deo posla, onda možemo da govorimo o građanima. Do tad , izvinite, građani nisu krivi", kaže Marovac.

Da su u celoj priči nadležni imaju najveću odgovornosti, saglasan je i Aladin Paučinac iz "Inicijative slobodnih građana" koji za Euronews Srbija kaže da se pitanje odgovornisti odnosi na ono što je do sada urađeno.

"Problem je u odgovornosti nadležnih. Nemate para da gradite, u redu je, slažem se. Zaštitite, preduzmite nešto. Jedni neka donose pesak, drugi neka dovezu bagere i neka se tako obezbede ključna mesta gde se izlivaju te reka. Ukoliko nadležni organi ne znaju gde se one izlivaju, o čemu onda mi sada pričamo ", pita se Paučinac.

Šta je do sada urađeno i da li je to dovoljno?

Međutim, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da je grad od 2016. godine mnogo toga uradio na prevenciji od poplava.

"Izgrađeno je 13 antierozivnnih brana na rekama i pritokama. Ukoričeno je 2,4 kilometra u industirjskoj zoni. Preko 50 miliona smo izdvojili za čićenje brana, produbljivanje korita", kaže Biševac.

Podsetimo, bujica je odnela dvojicu muškaraca koji su pokušavali da zaštite svoja domaćinstva. Korićenje reke Trnavica najavljeno još od 2017. godine, ali ono se još uvek nije desilo. Gradonačelnik Biševac kaže da do sada nije bilo novca za ovaj projekat, ali da se to menja.

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

"Konačno su i sredstva obezbeđena i to od svetske banke. Preduzeće "Srbijavode" se protudilo da ih obezbedi, tako da u očekujemo početak radova", kaže Biševac.

Inače, prema podacima Štaba za vanredne situacije broj poplavljenih objekata ove godine je 19,  dok je 2016. godine bio 161. Oni dodaju da je vodostaj reka pre nekoliko dana u Novom Pazaru bio da nivou onog iz 1979. godine kada je ovaj grad pogodila najveća poplava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija