Društvo

Novi pokušaj naplate ulaznica u Hram Svetog Save: Agencije obaveštene da naplata startuje danas - ko plaća i koliko

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2023

-

12:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Turističke agencije u Srbiji obaveštene su da od danas startuje naplata ulaza u Hram Svetog Save. U pisanom obaveštenju koje im je stiglo iz Hrama navodi se da će za organizovane turističke grupe, sa licenciranim vodičem, naplaćivati ulaz od 350 dinara po osobi. Ukoliko neko želi pojedinačno da poseti Hram uz vođenje stručnog lica iz Hrama ulaznica košta 600 dinara. 

Ovo nije prvi put da se najavljuje naplata ulaza u Hram Svetog Save. Prethodno su pokušali pre četiri meseca. Tada se naplata odnosila samo na organizovane turističke grupe, a zbog čega se odustalo, nikada nismo dobili zvanično obaveštenje. Danas je ideja malo drugačija, a iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija smatraju da će biti izuzeti državljani Srbije.

"Od 1. prvog februara kreće uvođenje ulaznica za sve posetioce Hrama, mislim da će biti izuzeti srpski državljani", kaže za Euronews Srbija Ljubiša Nešovanović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija - YUTA.   

Turističke agecnije podržavaju nameru Hrama da uvede ulaznice, jer je najveća srpska crkva ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija, koja osim vernika, svojom arhitekturom i mozaikom privlači turiste iz celog sveta.

"Nama je bitno da ulaznice možemo da plaćamo preko računa, na osnovu fakture, da dobijemo priznanice ili da pojedinačno kada putnici plaćaju ulaznicu dobiju papir neki za to", naveo je Nešovanović.

Mnogo toga nedorečeno

Od zvaničnih, pisanih informacija ostaje samo jedno nedorečeno obaveštenje. Redakcija Euronewsa Srbija poslala je Hramu Svetog Save i SPC upite na koji način će naplata biti regulisana i molbu za sagovornika, ali doobjavljivanja testa nismo dobili odgovor.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Osim što su van sistema PDV-a, crkve i crkvene zajednice koje prepoznaje zakon, one su i van oporezivanja njihovih prihoda koji su verskog karaktera. Oni prihodi koji se tiču verskih obreda, oni su po propisima oslobođeni plaćanja i drugih prihoda", kaže za Euronews Srbija Pap Đerđ, Fiskalni savetnik.

U Juti kažu ne vide pravni problem za naplatu i nadaju se da će uz sugestije turističke struke, Hram uspešno započeti održivo poslovanje.

"Mislim da ce to sve da se uhoda i da funkcioniše, uz neke tehničke probleme. Pitanje je ko će stajati na ulazu i na jedan fin način da se vidi ko su gosti - izvolite, platite ulaznicu, ili ako imate srpsku ličnu kartu - izvolite, vi ste već donator, pa možete da obavite vaše duhovne potrebe ili duhovne", kaže Nešović.

Šta stoji u obaveštenju

U obaveštenju koje je Hram svetog Save prosledio agencijama navodi se: 

Hram Svetog Save

 

"Obaveštavamo Vas da će se od 01.02.2023. godine za vođenje organizovanih turistički poseta u Hramu Svetog Save naplaćivati ulaz u iznosu od 350 dinara po osobi. Obaveštenje se odnosi na turističke posete organizovane od strane agencija, koje su u obavezi da dođu sa srpskim licenciranim turističkim vodičem. Ukoliko neko želi pojedinačno vođenje sa stručnim licem iz Hrama Svetog Save, cena će biti 600 dinara po osobi", navodi se obaveštenju.

Kako bi ova ideja zaživela u praksi i postala transparentna, čeka se njena temeljnija razrada, izrada ulaznica i preciznih propisa, a pre svega blagoslov njegove Svetosti patrijarha srpskog, Porfirija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija