Društvo

Naplata ulaznica za Hram Svetog Save kreće od sutra: Ko će ih plaćati i koliko će koštati

Komentari

Autor: Maja Popović

30/09/2022

-

12:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Hram Svetog Save jedna je od nezaobilazanih destinacija za većinu turista koji posete Beograd. Kako crkve govore o istoriji i kulturi jednog naroda, neretko osim vernika, u njima možemo sresti i znatiželjne putnike. Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra upravo za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje naplata ulaza. 

Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac, da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko od zaposlenih u hramu. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Kao organizacione probleme vodiči navode to što se naplata uvodi pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, kao i to na koji način bi se vršila naplata i prebrojavanje na ulazu. Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate, ulaziti individualno.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite", tvrdi turistički vodič Milica Lenasi.

Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivata, i to bez istaknute cene i načina plaćanja, ni udruženja turističkih vodiča ni agencije koje dovode grupe, još nisu dobile zvanične informacije o tome, dok je Euronews dobio nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save.

Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista "bez obzira na nacionalnost i veroispovest". Od naplate će, kakao kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore I Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Ulaz se naplaćuje i u nekim crkvama u svetu

"U sve crkve u Rusiji koje su muzeji ili delimično muzeji, se naplaćuje ulaz, kao i u crkve Kremaljske. U najvećoj crkvi na svetu, to je crkva Svetog Spasa, Hrista Spasitelja u Moskvi, ne naplaćuje se ulaz", kaže Milica Lenasi.

Ulaz se ne naplaćuje ni u crkvi Svetog Petra u Vatikanu. Tamo se nalaćuje uspon na kupolu i ulaz u Muzej Vatikana. Za manastire Meteori, ulaz se naplaćuje svima osim Grcima, bez obzira da li dolaze sami ili u grupi.

profimedia

Na Meteorima svi osim Grka plaćaju ulaz, bez obzira da li dolaze sami ili u grupi

Do emitovanja priloga, nismo dobili odgovor koji je zvaničan stav SPC o naplati ulaza, a kako su nam rekli iz turističkog sektora Hrama Svetog Save, oni nisu dobili blagoslov Sinoda da govore pred našom kamerom.

Preporuka za vas

Komentari (8)

miladin cvetinovic

30.09.2022 15:30

U nekim se naplaćuje ali u većini crkava ne, eto mi smo na našu žalost u ovvoj prvoj skupini.

Mirko Levajac

30.09.2022 18:55

1. Odložiti odluku do 03.01.23. 2. Cena 300 din za svakog osim 3. Za najavljene grupe od OTP-domaćih turističkih agencija popust 50% 4. Ratni vojni invalidi, vojska, penzioneri, deca do 12 god, turistički vodiči- besplatno

Ono(prim.ed)

30.09.2022 20:27

St. Peter's Basilica in Vatican City, the largest church in the world. Базилика Светог Петра у Ватикану, највећа црква на свету.

Hudini

01.10.2022 12:21

Uskoro će samo čipovani moći ulaziti u srpskopravoslavne zidane objekte. bez sadržaja vere.

Vera Blagojević

01.10.2022 16:20

Znači SPC nije dovoljno što je dobila svu imovinu, i to još od 1991.g.pa mora da naplaćuje posetu Hramu...Sramotno za Porfirija i Sinod!

Sava

02.10.2022 20:23

Bezobrazluk, ulaz u prelepe katedrale na Siciliji ,Italiji je 1 evro, u Srbiji toliko naplacuju toalet. Srbija je najlopovskija zemlja na svetu i ovde je sve najskuplje.

Rubicon

08.10.2022 18:10

Cena ulaza treba da bude 1200 din. Parking za autobus 3000\h din. Popust ostvaruju : Pojedinačno popust od 100% državljani CG, RSrpske i Srbije. Grupni ulaz popust od 50% ali uz najavu domaćih turističkih agencija, UTVS i turističkih vodiča- preduzetnika.

Srbija