Društvo

Tačka na raskol dve crkve: Liturgija pomirenja održana danas - šta donosi kanonsko i liturgijsko jedinstvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. Tuvić

19/05/2022

-

09:25

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

"Liturgija pomirenja" u Hramu Svetog Save u Beogradu koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve održana je danas. Ovim činom uspostavlja se liturgijsko i kanonsko jedinstvo dve sestrinske crkve u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Patrijar Spske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je danas, na liturgiji, da je posle 55 godina zaceljena duboka i bolna rana raskola sa tom crkvom i da je ovo veliki dan i čudo Božije.

"Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu", rekao je Porfirije u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je služio liturgiju pomirenja zajedno sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom i arhijerejima obe crkve.

Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Severne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli.

Istorijski događaj

Za obe crkve ovo je istorijski događaj o kome je na sajtu SPC prethodno je izvešteno uz poruku "Radosna vest! Liturgija pomirenja!", a patrijarh Porfirije je na svom Insatgram nalogu, uz video zapis srdačnog  susreta vladikama Makedonske pravoslavne crkve (MPC) i SPC juče na Vračaru, poručio "Dobro došli u zajednicu ljubavi. Braća smo i samo braća".

Makedonski mediji prenose da se Sinod Makedonske pravoslavne crkve sastao uoči dolaska vladika u Beograd i navode reči vladike Timoteja koji kaže da je ovo "korak ka konačnom rešenju i autokefalnom statusa", da Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija (MPS-AO) očekuje da SPC do kraja maja uputi Vaseljenskoj patrijaršiji predlog za autokefalnost.

Printscreen/TVHram

 

Javni makedonski servis dalje navodi reči vladike Timoteja  da je ovo "Veliki korak ka autokefalnosti" i da se nisu odrekli imena makedonski.

I danas Dojče vele na makedonskom jeziku  prenosi da je Timotej izjavio da se makedonski episkopi nadaju da će Srpska pravoslavna crkva (SPC) krajem maja uputiti predlog Vaseljenskoj patrijaršiji da MPC-OA dobije autokefalnost.

Vladika Timotej kaže da crkva koja treba da bude predložena za autokefalnost mora da ispuni desetak tačaka da bi bila predložena za tomos.

"Očekujemo da će to za nas učiniti majka crkva od koje se odvajamo - u ovom slučaju SPC", rekao je Timotej za Dojče vele na makedonskom jeziku.

Veliki duhovni i istorijski događaj

Kulturolog prof.dr Jovan Janjić ocenjuje da je, danas služena liturgija pomirenja SPC i makedonske crkve u Hramu Svetog Save u Beogradu, veliki duhovni i istorijski događaj za dva pravoslavna naroda i zemlje, pošto je i formalno i faktički okončan raskol.

"Možemo ga okrakterisati kao istorijski, pošto se rešilo pitanje koje već 55 godina traje i koje je ostavilo posledice. To je bilo bolno pitanje ne samo za pravoslavni narod u Severnoj Makedoniji već i za SPC. Današnom zajedničkom liturgijom koju su služili patrijarh Porfirije i Stefan uz sasluženje drugih arhijereja i formalno i faktički je okončan raskol koji je trajao od 1967. godine i započinje nova stranica crkvenog života u Severnoj Makedoniji, što je na radost i SPC", rekao je Janjić Tanjugu.

Napomenuo je da svaki raskol pogađa ceo pravovslavni svet i da će ovaj čin naići na opšte odobravanje i radost u pravoslavnom svetu.

"Sadašnje sjedinjavanje jerarhija i sveštenstva u njihovoj službi sigurno će se odraziti i na odnose među verujućim narodima. Očekujem da će se to projektovati i kroz bolje odnose sprskog i makedonskog naroda, koji su bili inače dobri, ali sada će postojati i osećaj da smo duhovno isti i da duhovne potrebe pod zajedničkim krovom.

"Makedonski narod je dobio svoju kanonsku crkvu, preko koje stupa u liturgijsko jedinstvo sa svim ostalim pravoslavnim crkvama i narodima", istakao je Janjić.

Inače, priča o autokefalnosti ponovo se vratila u centar pažnje početkom maja kada je episkop Forije nagovestio da će se na majskom Saboru, MPC vratiti u kanonsko jedinstvo sa SPC. Samo nekoliko dana kasnije, uz pritajeno negodovanje iz Beograda, Vaseljenska patrijaršija priznala je crkvu Severne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava.

Kanonsko jedinstvo

Pre nekoliko dana SPC obnovila je kanonsko jedinsvo sa MPC. Inače, makedonski predsednik Stevo Panderovskui uputio je pismo zahvalnosti Vaseljenskom patrijarhu i kaže da je sada nadomak autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve, zahvaljujući se za taj potez Vaseljenskog patrijarha pre nekoliko nedelja.

FoNet/SPC

 

Televizija SPC Hram je pozvala vernike da dođu ispred Hrama Svetog Save i učestvuju u liturgiji pomirenja. 

Novinar Makedonske televizije Mile A. Risteski kaže da je u makedonskoj javnosti dobro primljena vest koja je stigla od SPC o kanonskom jedinstvu sa MPC, ali da su svi tražili "skrivene kvake", prvo iz saopštenja Vaseljenske patrijaršije, a onda iz od saopštenja SPC.

On je za Euronews Srbija rekao da ih posebno raduje izjava makedonskog vladike Timoteja koji je rekao da do kraja maja očekuje da dobiju tomos, uverenje o samostalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

"To što se sada dešava je previše brzo i za nas", naveo je Risteski. 

Smatra da je politika imala ključnu ulogu u dešavanjima vezanim za crkvu u Severnoj Makedoniji.

"Vladike su mi pre 20 godina govorile da treba sačekati da se reši ime države i da će se onda rešiti i status crkve. To se to ispostavilo kao tačno. Ovo je veliki korak napred za Makedonsku pravoslavnu crkvu", naveo je on.

Euronews

Sabor SPC saopštio je u ponedeljak da za makedonsku crkvu prihvata status najšire moguće autonomije, koji joj je dodeljen još 1959. godine. U tom saopštenju se navodi i da je dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji ne samo moguć "nego je i celishodan, legitiman i realan".

Kako je došlo do raskola

Zahtevi za autokefalnost ckve u Makedoniji pojavili su se nakon Drugog svetskog rata, a sabor SPC je 1959. godine doneo je odluku o širokoj autonomiji te crkve, pod uslovom da MPC promeni Ustavi i usaglasi se sa Ustavom SPC.

Međutim, MPC je 1967. godine jednostrano proglasila autokefalnost, koju Srpska pravoslavna crkva nije priznala i od tada je počeo raskol.

Zauzimanjem patrijarha Pavla 2002. godine održani su razgovori u Nišu kada je došlo do Niškog sporazuma, kojim je Makedonskoj crkvi ponovo data najšira autonomija. Sa tim su se saglasili svi učesnici u razgovoru - članovi Sinoda SPC i Sinoda Makedinske pravoslavne crkve. Međutim, po povratku u Skoplje predstavnici Sinoda MPC rekli su da je samo bio radni dokument, tako da je taj sporazum propao.

Nakon toga dolazi do osnivanja autonomne Ohridske arhiepiskopije na čelu sa mitropolitom Jovanom Vraniškovskim koji prihvata kanonsko jedinstvo sa SPC. 

Međutim, najnovijom odlukom Sabora SPC i zajedničkom liturgijom u Hramu Svetog Save trebalo bi da bude stavljena tačka na raskol, a odnosi da se vrate na nivo iz 1959. godine, što znači da će Makedonska pravoslavna crkva - ohridska arhiepiskopija imati najširu moguću autonomiju.

"U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu Srpska Pravoslavna Crkva će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za realpolitičke, geopolitičke, crkvenopolitičke i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima", saopštio je Sabor SPC kada je objavio odluku.

Komentari (0)

Srbija