Društvo

Danas liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

07:18

Danas liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC
Danas liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC - Copyright FoNet/SPC

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služiće danas u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju, čime će se uspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, saopštila je SPC.

Liturgiji, čiji je početak najavljen za devet časova, prisustvovaće i svi arhijereji dveju crkava. Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita Makedonske pravoslavne crkve i poželeo im dobrodošlicu.

"Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!", napisao je tim povodom patrijarh Porfirije na Instagramu uz video susreta.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama. Srpska pravoslavna crkva je u ponedeljak saopštila da obnavlja kanonsko jedinstvo sa Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i priznaje njen status najšire autonomije.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

19.05.2022 08:59

Ne može nijedna religija koja ima nacionalni prefiks i petlja se u politiku da bude ugodna Bogu. To je naglasio apostol Petar kada je od Boga dobio opomenu u vezi judejskog nacionalizma u kom je odgajan. Petar je rekao:,,Sad zaista shvatam da Bog nije pristrastan,  nego u svakom narodu prihvata sve koji ga se boje i čine ono što je pravedno." (Dela apostolska 10:34,35). Dakle, Bog nije nacionalno orijentisan, ali nominalne religije nažalost jesu i petljaju se u političke stvari ovog sveta. Iako je Isus rekao da njegovi pravi sledbenici neće biti deo politički i nacionalno posvađanog sveta.

Srbija