Društvo

Patrijarh Porfirije u poseti Čikagu: Poseta hramu Svetog Vasksenja Hristovog i Akademiji Svetog Save

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2023

-

11:02

Patrijarh Porfirije u poseti Čikagu: Poseta hramu Svetog Vasksenja Hristovog i Akademiji Svetog Save
FoNet/SPC - Copyright FoNet/SPC

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije, koji boravi u SAD, posetio je Saborni hram Svetog Vaskrsenja Hristovog i Akademiju Svetog Save u Čikagu. 

Patrijarha, u čijoj pratnji su bili episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić, u porti hrama u petak su dočekali episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, sa sveštenstvom Sabornog hrama i mnogobrojnim parohijanima, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Najmlađi članovi parohije, obučeni u srpsku narodnu nošnju, dočekali su patrijarha hlebom i solju, po tradicionalnom običaju iz starog kraja  Usledio je svečani čin doksologije koji su služili sveštenici i đakoni Sabornog hrama.

Patrijarh srpski Porfirije je zatim posetio Akademiju Svetog Save, parohijsku školu u kojoj se nastava odvija prema dvojezičnom planu rada. Učenici Akademije Svetog Save su izveli bogat kulturno-umetnički program ne skrivajući radost zbog susreta sa svojim patrijarhom, navodi SPC.

Patrijarh je domaćinima zahvalio na srdačnom dočeku i posebno izrazio radost zbog prikazanog znanja i umeća učenika škole, a naročito njihovog poznavanja srpskog jezika i kulture. 

Patrijarh je zatim otišao u Šerevil, gde će biti održana donatorska večera za manastir Krku, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji.

Patrijarh Porfirije sutra će služiti liturgiju u hramu Svetog Save na Menhetnu i to će biti prva služba koja će posle sedam godina biti služena u njujorškom hramu Svetog Save. 

Komentari (0)

Srbija