Društvo

Protesti udruženja za zaštitu životinja u Beogradu i Nišu, traže bolje uslove u prihvatilištima za pse

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

05/02/2023

-

16:07

Protesti udruženja za zaštitu životinja u Beogradu i Nišu, traže bolje uslove u prihvatilištima za pse
Niš: Protest za bolje uslove u prihvatilištima za pse - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Protest za dobrobit pasa u prihvatilištima, drugi u poslednjih sedam dana, održan je danas na Trgu Republike u Beogradu. Skup je organizovalo nekoliko udruženja za zaštitu životinja, a u isto vreme protest je organizovan i u centru Niša.

Cilj protesta je da se alarmira javnost o neuslovnom smeštaju pasa u prihvatilištima širom Srbije, a zahtev je da se takva mesta što pre zatvore.

Prvi zahtevi za zaštitu pasa u azilima usledili su krajem januara kad su se na društvenim mrežama pojavili snimci zlostavljanih, mučenih i uginulih pasa iz azila u Boru, a potom i Staroj Pazovi.

Udruženje za zaštitu životinja "Foksi" (Foxi) iz Stare Pazove počelo je prošle sedmice spasavanje pasa iz prihvatilišta, jer su u njemu, kako tvrde, ustanovljeni neadekvatni uslovi za boravak.

Prihvatilište se nalazi u kompleksu staropazovačkog Javno-komunalnog preduzeća "Čistoća", gde je i Zoo higijena.

Ljubitelja životinja i aktivisti udruženja za zaštitu životinja okupili su se i na centralnom gradskom trgu u Nišu sa zahtevom za bolje uslove u prihvatilištima za napuštene pse u Srbiji.

Zahtevi aktivista su da se novac građana namenjen prihvatilištima za to i koristi, češća kontrola nadležnih inspekcija, ali i da ono što se radi u prihvatilištima bude transparentnije - da ih aktivisti češće obilaze i kontrolišu uslove u kojima se čuvaju životinje.

Tanja Videgar iz Udruženja Pit kaže da je aleksinačko prihvatilište jedno od najgorih na jugu.

"Tamo je bilo više vanrednih inspekcijskih nadzora i svaki put su inspektori utvrdili da nema nepravilnosti. Mi smo pre sedam dana bili u Aleksincu i stanje je katastrofalno. Tamo su bolesni psi, uslovi su loši, sistem rada je loš i oni ne ispunjavaju osnovne uslove koji su propisani pravilnikom za prihvatilišta. Najveći problem je što veterinarske inspekcije ne rade svoj posao", kaže Vidergar.

Nasuprot tome, dodaje, niško prihvatilište Zoohigijene JKP Medijana je jedno od retkih u Srbiji gde se radi po propisima jer je od pre nekoliko godina uspostavljena dobra saradnja sa aktivistima iz udruženja za zaštitu životinja.

"Tamo je već pet, šest godina volonterka koja kontroliše rad prihvatilišta, ide na hvatanje i puštanje pasa. Svaki pas ima svoj boks, dobijaju kvalitetnu hranu, dobru negu, ambulanta je dobro opremljena, karantin. Jedina zamerka je što je prihvatilište na gradskoj deponiji", kaže Tanja Vidergar.

Dodaje da se zato pregovara sa lokalnom samoupravom o izgradnji većeg i modernijeg gradskog azila na drugoj lokaciji.

Nadležni su najavili i izgradnju regionalnog prihvatilišta kod sela Duga Poljana u opštini Gadžin Han, ali ljubitelji životinja i aktivisti smatraju da ta lokacije nije dobra jer bi životinje bile daleko od mreže veterinara i kontrole nadležnih institucija. 

Komentari (2)

Nbgd

05.02.2023 21:17

I ova tema dolazi do portala i postaje "aktuelna". Srecom pa nemamo vitnojih problema u zivotu i u drzavi. Mislio sam da necu jos neko duze vreme citati ovakve tekstove.... Srecom nisam bio u pravu i vise nije glavna vest nezaposlenost, strajkovi ili plate . .

Stole

06.02.2023 10:25

80% domaćinstava čuva pse gore od prihvatilišta..mora se i tome stati na put. Pas na 50cm lanca bez kućice vezan za drvo..ili neki stub..vodu sipaju kad se sete..pola suvog hleba dnevo..jel to humano?

Srbija