Društvo

Zakazano pripremno ročište na suđenju Darku Šariću i 14 osumnjičenih pripadnika njegove kriminalne grupe

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2023

-

16:54

Zakazano pripremno ročište na suđenju Darku Šariću i 14 osumnjičenih pripadnika njegove kriminalne grupe
Zakazano pripremno ročište na suđenju Darku Šariću i 14 osumnjičenih pripadnika njegove kriminalne grupe - Copyright E-Stock Caslav Vukojcic/Tanjug/Jadranka Ilić/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 20. februar pripremno ročište pred početak suđenja Darku Šariću i 14 osumnjičenih pripadnika njegove organizovane kriminalne grupe, koji se terete da su izvršili više krivičnih dela, među kojima je i teško ubistvo.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal postala je pravosnažna 13. januara, pa je sud zakazao pripremno ročište, potvrđeno je Tanjugu u Višem sudu u Beogradu.

Na pripremnom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost, optuženi treba da se izjasne o krivici, dok će tužilastvo i odbrana predložiti svoje dokaze. Nakon ovog ročišta sud će zakazati početak glavnog pretresa(suđenje), kojem će javnost moći da prisustvuje, a okrivljeni da detaljno iznesu svoju odbranu.

Osim Šarića optuženi su i advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić, saopštilo je ranije tužilaštvo.

Optužnicom se okrivljenima stavlja na teret da su od početka 2020. godine do 14.aprila ove godine, kada su neki od njih i uhapšeni, na teritoriji Srbije, delujući kao organizovana kriminalna grupa izvršili više krivičnih dela organizovanog kriminala.

Iz prikupljenih dokaza proizilazi da je vođa grupe Darko Šarić, te da je stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete liši života Nebojšu Joksovića, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića, Bojana Stanojkovića i drugih lica vodi pred Višim sudom u Beogradu, a kada u tome nisu uspeli okrivlјeni Šarić je izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika Joksovića.

Optuznicom se okrivlјeni Mirković, Stojanović i Radovanović, koji su policijski službenici MUP RS, UKP, terete da su po nalogu okrivlјenog Šarića preduzimali radnje sa cilјem da istrage koje su se vodile protiv pripadnika ove grupe usmere na način da se ne otkriju pravi izvršioci krivičnih dela.

Tužilaštvo je ranije preciziralo da su oni to radili tako što su prikuplјali strogo poverlјive i poverlјive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove grupe i saopštavali ih organizatoru, Šariću, a koji je pripadnicima grupe naloge o kriminalnom delovanju izdavao iz pritvorske jedinice Posebnog odelјenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i to korišćenjem kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKY.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nastavlјa istragu protiv okrivlјenog Darka Šarića zbog osnovane sumnje da je izvršio i krivično delo teško ubistvo, na štetu Milana Milovca u Ekvadoru.

Takođe, tužilaštvo grupu tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavlјanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavlјivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.

U sudu je u toku ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima zbog pranja novca za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Šarić je prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od 15 godina kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, i čeka se pravosnažna presuda Apelacionog suda. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija