Društvo

Brnabić i Grujičić s predstavnicima pacijenata obolelih od multiple skleroze: Imate sagovornike za vaše probleme

Komentari

Autor: Fonet

07/02/2023

-

21:13

Brnabić i  Grujičić s predstavnicima pacijenata obolelih od multiple skleroze: Imate sagovornike za vaše probleme
Brnabić i Grujičić s predstavnicima pacijenata obolelih od multiple skleroze: Imate sagovornike za vaše probleme - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić i ministarka zdravlja Danica Grujičić razgovarale su danas sa predstavnicima Udruženja MS platforma o načinima unapređenja lečenja pacijenata obolelih od multiple skleroze i o neophodnosti formiranja centralnog registra obolelih od te bolesti.

Brnabić se prvi put sastala sa predstavnicima tog udruženja 2019. godine, nakon čega je inicirano uvođenje inovativne terapije, a danas im je poručila da u Ministarstvu zdravlja imaju adekvatnog sagovornika, navodi se u saopštenju.

Grujičić je podržala predlog Udruženja da se u najkraćem roku formira centralni registar obolelih i istakla da će za te pacijente ubuduće biti obezbeđeni termini za pregled magnetnom rezonancom u Kliničkom centru Srbije, kao i sastanak sa Republičkom stručnom komisijom povodom trenutnih uslova za primenu različitih tipova terapija.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Prema njenim rečima, lečenje multiple skleroze u Srbiji je u skladu sa standardima zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, uključujući zemlje Evropske Unije u okruženju, a značajan pomak u lečenju obolelih inovativnom terapijom učinjen je u poslednje četiri godine godine.

Od prošle godine omogućeno je da se injekciona terapija počinje ne samo u neurološkim klinikama četiri Univerzitetska klinička centra, već i u dvadesetak neuroloških odeljenja zdravstvenih centara i opštih bolnica, a veoma je značajno i što su izmenjeni kriterijumi koji su omogućili da se sa odgovarajućom terapijom započne odmah posle prvih manifestacija bolesti i postavljanja dijagnoze.

Predstavnici Udruženja, koje je formirano 2018. godine, rekli su da je neophodno povećati broj pacijenata kojima će biti dostupni lekovi druge i treće generacije, odnosno srednja i visokoefikasna terapija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija