Društvo

Srbija u narandžastom meteoalarmu, temperatura danas i do 37 stepeni, u petak osveženje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2021

-

08:16

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

U većini mesta u Srbiji danas će temperatura u najtoplijem delu dana biti i do 37 stepeni Celzijusa, a podignut je i viši stepen upozorenja, pa je na snazi naradžasti meteoalarm.

U danu pred nama nema mnogo iznenađenja kada je vreme u pitanju. Ostaje sunčano, vedro i vrelo, slično kao i juče. Oblaci će i danas biti retka pojava, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija, meteorolog Milena Lazarević.

Temperatura će, sa druge strane, biti malo viša nego juče. Poslepodne biće najtopliji deo dana, sa temperaturom od 34 do 37 stepeni.

Poručuje i da nam vrelina nam stiže sa vetrom, te da će u narednim satima duvati veoma slab vetar promenljivog pravca.

Tropske noći i tropski dani obeležiće drugi deo sedmice. Najtopliji dan u ovoj sedmici biće četvrtak kada očekujemo i do 40 stepeni Celzijusa u hladu. 

Opasnost od sunčanice

Petak bi zatim mogao biti vrlo dinamičan dan. Prema prognostičkim modelima blago osveženje moglo bi izazvati i jače vremenske nepogode praćene gradom, grmljavinom i obilnim pljuskovima. 

Opasnost od toplotnog udara i sunčanice i dalje postoji, a preporuka je da najtopliji deo dana provodite u klimatizovanim prostorijama.

Razlika između sobne i spoljne temperature ne bi trebalo da prelazi 10 stepeni, jer može doći do temperaturnog šoka.

Stabilno letnje vreme, kako je objasnila, obezbedio nam je anticiklon, odnosno polje povišenog vazdušnog pritiska koje se prostire iznad celog Balkana. U anticiklonu vetrovi duvaju u smeru kazaljke na satu, čime se povlači vrela vazdušna masa iz Afrke.

Komentari (0)

Srbija