Društvo

Otvorena nova angio sala u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu: "Rols-rojs među mašinama"

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2021

-

11:49

Otvorena nova angio sala u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu: "Rols-rojs među mašinama"
Otvorena nova angio sala u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu: "Rols-rojs među mašinama" - Copyright Facebook.com/Aleksandar Vučić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" u Beogradu danas je otvorena nova sala za neurointervencije, za čiju je adaptaciju, sa ugradnjom novog angiografskog uređaja, Ministarstvo zdravlja odobrilo 135 miliona dinara.

Novu salu, koja će omogućiti da pacijentima iz Beograda i okruženja budu obavljene hitne intervencije - trombektomije kojom se spasava život, obišao je predsednik Aleksandar Vučić, a sa njim i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Spasavanje života biće obavljano otvaranjem krvnog suda putem katetera, a planirano je da broj intervencija raste, i da se dnevno spasi barem tri života u zemlji i smanji invalidnost.

Kako je rukovodstvo bolnice prenelo predsedniku, angio sala značiće za građane cele Srbije, jer će, recimo, biti moguće da pacijent iz Čačka za sat vremena stigne do Beograda, a sala će za to vreme biti pripremljena.

Facebook.com/Aleksandar Vučić

 

 

"Koliko sam razumeo, mašina pomaže da lakše možemo da uštedimo i na ležajevima, da pomognemo da se izbegne invaliditet, dobijamo na brzini i kvalitetu slike, i moguće je pomoći većem broju pacijenata", rekao je Vučić.

On je istakao da je vačno čuvanje života ljudi i briga o tome da ne prođu sa invaliditetom, ali je, dodaje, važno i smanjenje troškova lečenja.

Predsednik je upitao i šta je to što našoj bolnici nedostaje, a što imaju Istanbul ili Beč, i dobio odgovor da bi, iako poseduju gotovo sve aparate, trebalo da imaju i magnet 3 Tesla, jer je, kako su mu pojasnili lekari, to aparat posebne jačine, sa dobrom vizuelizacijom.

Takođe, iz bolnice su ukazali da su za intenzivnu negu potrebni araprati koji snimaju moždanu aktivnost, mobilni skeneri, ističući da "Sveti Sava" ima jaku neurološku ekipu i da su do sada već dobili neke od najboljih aparata.

 

 

Lekari su se zahvalili što imaju mogućnost da rade na savremenoj opremi.

"Ja sam zahvalan vama, što imamo ljude koji rade, koji se raduju da rade na najsavremenijim aparatima", poručio im je Vučić.

Vučić je dodao da će se pokušati da se obezbedi garaža, jer nema smisa da 12.000 kvadrata funkcioniše bez garaže.

U novoj sali biće pružane i usluge pacijentima kod kojih nisu potrebne hitne intervencije, a imaju vaskularne anomalije koje predstavljaju rizik za krvarenje u mozgu ili za lečenje akutnog krvarenja u mozgu.

U novoj angio sali radiće medicinski tim koji čine dva interventna neuroradiologa, jedan radiolog i specijalizant radiologije.

Nova sala za neurointervencije je "bi plejn" - poseduje dve rendgenske cevi, najnovije tehnologije koja omogućava drastično smanjenje zračenja pacijenata i osoblja u sali, a koje se nalaze na C luku što omogućava istovremeno snimanje u realnom vremenu u dve različite projekcije.

Nove softverske tehnologije, kao što je KT perfuzija, omogućava da se u samoj sali kod akutnog moždanog udara proceni prokrvavljenost tkiva mozga pre i posle intervencije mehaničke trombektomije.

Facebook.com/Aleksandar Vučić

 

 

Prvi put u našoj zemlji u jednoj bolnici ima i 4D DSA u realnom vremenu koja je značajna za embolozaciju arterijsko venskih malformacija u mozgu, veću preciznost u radu i manje zračenje pacijenta.

Sala je opremljena i novim savremenim aparatom za anesteziju sa monitoringom.

Ovakav angiografski uređaj kao što sada ima bolnica "Sveti Sava", ali starije generacije, koristi se u regionu još jedino u Zagrebu.

"Nova angio sala, pomoći će ljudima, lekarima koji su se do sada mučili, nisu mogli najbolje da vide (bez savremenih uređaja), ali i pacijentima koji neretko ne prežive, ili su završavali sa invaliditetom, ovo će smanjiti neželjene posledice. A, smanjiće se i troškovi lečenja, jer će pacijenti brže ići kući, umesto da ostaju tri ili šest meseci", rekao je Vučić.

Istakao je i da je moderni angiografski uređaj mašina koju nema niko na području bivše Jugoslavije, ni u Bugarskoj ili Rumuniji, već postoji u Beču Istanbulu.

"Ovo je "rojs-rojs" među mašinama. Želim vam da dobijete i nove mašine, taj magnet 3 Tesla, i moramo pre kraja godine, i verujem da ćemo, uspeti da ga nabavimo. Srećan sam zbog činjenice koliko ulažemo u zdravstvo Srbije", rekao je Vučić.

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" osnovana je 1930. godine u Beogradu.

Ta visokospecijalizovana ustanova nalazi se u sistemu zdravstva Grada Beograda i Republike Srbije i predstavlja nastavnu bazu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija